Anasayfa > Blog > Remastered ve Remake Ne Demek? Farkları Nelerdir?
remastered ve remake ne demek

Remastered ve Remake Ne Demek? Farkları Nelerdir?

En basit tabirle eski oyunların gelişmiş hâli olarak karşımıza çıkan remake ve remastered oyunlar ne demek? Remake ve remastered arasındaki fark nedir?

Oyun dünyası geliştikçe ve teknolojiler ilerledikçe eskiden oynandığında birçok oyuncuda iz bırakan, fakat şu anki teknolojiye yetişemeyen oyunlar unutulmaya başlıyor. Eski oyunların hikâyesini tekrar yaşayabilmek, ama aynı zamanda tabiri caizse attan inip eşeğe binmek istemeyen oyuncular da remake veya remastered oyunlara yöneliyor.

Speedrun Nedir?

Bu iki kelimenin anlamını ve aralarındaki farkı açıklayıp bazı oyunları örnek olarak sizlere sunduk.

Remastered Ne Demek?

  • Remastered bir oyun, aynı oyunun grafiklerinin, ses kalitesinin, performansının ve daha birçok ögesinin geliştirilmiş hâlidir.

Geliştirilmiş oyunlar, genelde hikâyesini çok sevdiğimiz ama dokularının, grafiklerinin eskiliğinden dolayı şimdiki dönemde oynamaya tahammül edemeyeceğimiz oyunları tekrar deneyim etme şansını bizlere sunuyor. Geliştirilmiş oyunlar bizlere remakelerin aksine baştan aşağı yeni bir deneyim sunmasa da eski oyunlardaki birçok unsuru yenileyip oynanabilir bir eser ortaya koyuyor. Remastered oyunları aynı oyunun üzerine gelen devasa bir güncelleme olarak da nitelendirebiliriz.

Crysis Remastered ve Skyrim: Special Edition; bu gelişimi gösteren oyunlara verilebilecek örneklerden sadece bazıları.

crysis remastered
Crysis ve ışıklandırmadaki gelişimi görebildiğimiz geliştirilmiş ve güçlendirilmiş hâli.

Remake Ne Demek?

  • Remake bir oyun, eski bir oyunun grafiklerinin, sesinin, geliştiricinin inisiyatifine göre mekaniklerinin ve birçok unsurunun tamamen değiştirilip yeniden oluşturulmuş hâlidir.

Remake’lerde aynı oyunun geliştirilmesinden ziyade sıfırdan yapıldığına sahip oluyoruz. Remake oyun yapımcıları, eski bir oyunu baz alıp tamamen farklı bir oyunla karşımıza çıkıyorlar. Sadece geliştirilmenin yetmeyeceği kadar eski olan oyunlar, bu sayede oyuncular tarafından tekrar deneyimlenebilecek hâle geliyor. Remake oyunlar bazen bölümleri fazla değiştirmeden sadece grafikleri iyileştirmeye çalışırken bazen de aynı hikâyeyi farklı bir oyun deneyimiyle sunabiliyor. Baştan yapılan bu oyunların nasıl geliştirildiği biraz da yapanın inisiyatifine kalmış oluyor.

Ratchet and Clank, Black Mesa ve Final Fantasy 7 Remake; oyuncular tarafından oldukça beğenilen remake örnekleri arasında.

half life vs black mesa
Yılların efsanesi Half-Life ve hayran yapımı remake hâli olan Black Mesa.

Remastered ve Remake’in Farkı Nedir?

  • Remastered oyunlar aynı oyunun gelişmiş, iyileştirilmiş hâlini ifade ederken remake oyunlar baştan sona yenilenmiş, apayrı eserler olarak karşımıza çıkıyor.

Bu iki terim birbirine oldukça benzediği için oyuncular tarafından sıklıkla karıştırılabiliyor. Oyun geliştiricilerinin de bu karışıklığı önlemek için çok efor sarf ettiğini söylemek güç. Remastered ve remake oyunlar arasında kesin bir çizgi çizemesek de en basit hâliyle ilkini geliştirilmiş, ikincisini ise yeniden yapılmış oyunlar olarak tanımlayabiliriz.

Ayrıca eğer oyunlara ilginize güveniyorsanız, aşağıdaki görsellerden oyun bulma testimizi çözmenizi tavsiye ediyoruz.

Görsellerden Oyun Bulma Testi

Umarız iki kavramı ve arasındaki farkları güzel bir şekilde açıklayıp kafa karışıklıklarını giderebilmişizdir. Herkese iyi oyunlar diliyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir