On binlerce oyun barındıran Steam’de, çoğu oyuncunun haberi bile olmadığı birçok niş oyun kategorisi bulmak mümkün. Bugün bu kategorilerden ”Müzik Tabanlı Prosedürel Oluşturma” etiketli sürüş oyunlarından oldukça özgün bir tanesini inceleyeceğiz: Riff Racer.
Öncelikle, nedir bu müzikli prosedürlü falan oyunlar? Özetle prosedürel oluşum, verilerin el ile tek tek değil, önceden hazırlanmış bir algoritmaya göre kendi kendine oluşturulmasına deniyor. Buna en yaygın örnek olarak Minecraft gibi oyunlarda bulunan seed sistemini verebiliriz. Minecraft’ta bildiğiniz gibi isterseniz oyunun sizin için tamamen rastgele bir dünya oluşturmasına izin verebiliyor, isterseniz de kendiniz bir seed girerek spesifik bir dünyaya girebiliyorsunuz. İşte Riff Racer gibi oyunlar tam olarak bu sistemi müzik tabanlı hazırlayarak dünyalarının (yani yarışacağınız yolların) algoritmaya verdiğiniz müziğe göre oluşmasını sağlıyor. Yani her bir müziği bir Minecraft seedi olarak düşünebilirsiniz.
Rockstar Games Kendi Müzik Şirketini Kurdu
Yani özetle bu oyunlarda, oyuna istediğiniz bir şarkıyı veriyorsunuz ve oyun size bu şarkıya göre bir sürüş rotası çıkartıyor. Şarkının sakinleştiği yerlerde sürüş temposu da hafiflerken patlamalı yerlerde sizden uzun driftler atmanız veya uzun mesafeleri uçarak geçmeniz bekleniyor. Kulağa oldukça eğlenceli geldiği kuşkusuz.
Riff Racer – Artı ve Eksileri
Müzik Tabanlı Prosedürel Oluşturma türündeki birçok oyun, basit bir oynanış formülüne dayanıyor. Oyun, sunduğunuz şarkıya göre size üzerinde çeşitli engeller bulunan ve şarkıya göre arabanızın otomatik olarak hızlandığı ve yavaşlattığı 3 şeritli bir yol hazırlıyor. Arabanızın üzerinde olan bütün kontrolünüz bu 3 şerit arasında yön tuşları ile gitmekten ibaret olduğu için, müzikal prosedürel oluşum konseptine özellikle ilgi duyanlar hariç bu tür oyunlar genel oyuncular tarafından neredeyse hiç bilinmiyor.
İşte Riff Racer özellikle bu alanda benzer oyunlardan kendini ayırıyor ve öne çıkıyor: Riff Racer’da arabanızın bütün kontrolü sizin elinizde.
Müziğinizi Yarışın – %100 Kontrol
Bu türdeki oyunların aksine Riff Racer’da yarış oyunlarından aşina olunan gerçek sürme mekanikleri kullanıldığı için, yarışlar oldukça hareketli ve heyecanlı geçiyor. Arabanızla birlikte hareket eden nota çizgisini takip ederken önünüze çıkan türlü engellere takılmadan ilerlemeli, seçtiğiniz şarkınızın iniş ve çıkışlarına göre sürüşünüzü ayarlamalısınız.
Riff Racer’in basit olmayan mekanikleri oyuna aynı zamanda oldukça yüksek tekrar oynanabilirlik kazandırırken, yalnızca 3 şerit arasında sağa sola gitmediğiniz ve gerçekten sürdüğünüz için favori şarkılarınızda yüksek skor kovalamayı da oldukça zorlayıcı yapıyor. Oyunun liderlik sıralaması sistemi ile de hangi şarkıda kimin ne kadar skor yaptığını görebiliyor, hatta onların tam olarak yaptığı hareketleri gösteren hayaletleri ile yarışabiliyorsunuz.
Fark Yaratan Oyun Sistemleri
Riff Racer’da favori şarkılarınızı yarışarak elde ettiğiniz paralar ile yeni ve farklı arabalar açabiliyorsunuz. Bu sistem oyuna hoş bir ilerleme sistemi sunarken araba meraklıları için de diğer benzer oyunlardaki değiştirilemeyen düz arabalardan sonra iyi bir değişiklik olacaktır. Her araba için farklı boya seçenekleri de mevcut.
Bunların yanında, yine yarışarak sürücü seviyenizi de geliştiriyorsunuz. Sürücü seviyeleri, oyuna ilk başladığınızda yeni arabaların kilidini açarken bütün arabalar açıldıktan sonra her seviye aldığınızda size ek para sağlıyor. Tüm bunlar, yalnızca 5 araba ve 3 farklı harita seçeneğinin kilidini açtıktan sonra farklı şarkıları yarışmaktan başka yapacak hiçbir şey sunmayan oyunların aksine oyuna harika oynama süresi katıyor. Oyunun kendi içinde hazır gelen 25 şarkı da oyunu öğrenmek için ve binlerce kişiyle aynı anda kapışmak için güzel şarkılar sunuyor.
Aşil’in Topuğu – Kritik Bir Kusur
Riff Racer her ne kadar yapmaya çalıştığı her şeyi fazlasıyla başaran bir müzikal yarış şovu sunsa da, oyunu kendi şarkılarınız ile oynamak için önünüzde büyük bir engel var. Riff Racer ile şu ana kadar karşılaştırdığım çoğu oyun, kendisinden daha yeni ve bu oyunlarda YouTube gibi platformlar ile integrasyon mevcut. Yani oyunun içinde açılan bir menüden YouTube araması yaparak istediğiniz şarkının videosunu bulmanız o şarkıyı yarışmanız için yeterli oluyor.
Ne yazık ki Riff Racer’da ise yarışmak istediğiniz her şarkının MP3, FLAC veya OGG dosyasının bilgisayarınızda bulunması gerekiyor. Bunun için de muhtemelen internetteki korsan müzik indirme sitelerinden şarkıları teker teker indirmeniz gerekecek. Nadiren de olsa albüm halinde indirebilme imkanı çıkması en azından uğraşma sürenizi biraz azaltıyor.
Sonsöz
Riff Racer, size özel şarkıların özel yarış pistlerinde arabanızın tam kontrolü elinizde bir şekilde yüzlerce metre driftler atmanızı ve şarkının beat dropunda büyük mesafeler uçmanıza izin veren bir müzikal yarış oyunu. Eğer bilgisayarınızda inik şarkılar var ise veya şarkı indirmek ile uğraşmaktan çekinmem diyorsanız, denemek için bile olsa kesinlikle denemeniz önerilir. Oyunun sistem gereksinimleri oldukça düşük ve bu incelemenin yazıldığı tarih itibariyla fiyatı da 27 Eylül’e kadar %75 indirim ile 4,62 TL. Mağaza sayfasına buradan gidebilirsiniz. İyi oyunlar!