Anasayfa > Blog > RPG Maker Nedir? – Kodlamasız Oyun Yapma

RPG Maker Nedir? – Kodlamasız Oyun Yapma

RPG Maker nedir? RPG Maker kodlama bilmeden piksel tabanlı JRPG’ler yapmayı mümkün kılan bir oyun motorudur. Çeşitli versiyonları olan oyun motoruyla ilgili tüm detaylar yazımızda.

RPG Maker her ne kadar ülkemizde popüler olmasa da J-RPG türünün çok sevildiği Pasifik Asya’da oldukça sevilen ve kullanılan bir oyun motoru. Kodlama bilgisi olmadan, hikayeler anlatmanızı sağlayan motor, hem hobi hem de ticari amaçla sevilerek kullanılıyor. Bugüne kadar dokuz versiyonu çıkarılmış olan motorun seveni olduğu kadar yereni de çok.

JRPG Türü Ülkemizde Neden Rağbet Görmüyor?

RPG Maker Nedir?

RPG Maker en basit tanımıyla, piksel tabanlı J-RPG’ler yapmaya yarayan bir oyun motorudur. Motorda her şey kodlama ve grafik bilgisi olmadan oyun yapmaya olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca motorda oyunlarınız için kullanabileceğiniz müzikler de bulunur.

Bu söylediklerimden de anlaşılabileceği üzere, RPG Maker aslında bir hobi aracıdır. Bir oyun geliştirmenin ne kadar zor olduğu ve dev stüdyoların bile oyunlarını hatasız çıkarmakta ne kadar çok zorlandıklarını görüyoruz. Bir bilgisayar oyununun piyasaya sürülebilmesi için, mesleklerine yıllarını vermiş programcılar, görsel sanatçılar ve müzisyenlerin bir araya gelerek çalışmaları gerekiyor. Bunun yanında pazarlama da belki geliştirme kadar önem taşıyor.

İşte RPG Maker, kariyerini oyun sektörüne yöneltmeden, kendi sevdikleri tarzda hikayelerini anlatmak isteyen kişilere muhteşem bir olanak sunuyor.

rpg maker nedir

RPG Maker Versiyonları

RPG Maker’ın bilgisayar için dizayn edilmiş 9 versiyonu bulunuyor. Bunlar;

  • RPG Tsukūru Dante 98
  • RPG Maker 95
  • RPG Maker 2000
  • RPG Maker 2003
  • RPG Maker XP
  • RPG Maker VX
  • RPG Maker VX Ace
  • RPG Maker MV
  • RPG Maker MZ

Bu versiyonların yanı sıra, motorun RPG Tsukūru Super Dante, RPG Maker ve RPG Maker Fes isimli pek de rağbet görmemiş üç tane de konsol versiyonu bulunuyor.

Oyun Motoru Nedir?

RPG Maker İle Yaptığım Oyunu Satabilir Miyim?

Ancak, “RPG Maker Nedir?” sorusunu tek başınıza yapacağınız bir oyundan para kazanmak için soruyorsanız da, moralinizi bozmanıza gerek yok. RPG Maker’la yapılıp üstün ticari başarı kazanmış oyunlar var. Bunlardan en önde geleni de Freebird Games tarafından çıkarılan ve geliştiricinin tek başına yaptığı To The Moon. Bu oyun, RPG Maker’ın eski versiyonlarından bir tanesi ile yapılmış olmasına rağmen halen geçerliliğini koruyan, tarihin en iyi JRPG’lerinden biri.

Şunu söylemek gerekir ki, Cyberpunk 2077 gibi oyunların kalitesini arayan oyuncuların dikkatini çekmeniz imkansıza yakın. Bunu sadece anlatacak çok iyi bir hikayeniz varsa başarabilirsiniz. RPG Maker kullanmayı gerçek oyun geliştiricilik olarak görmeyen bir kitle de oyunu satma süresinde sabrınızı zorlayacaktır. Eğer RPG Maker ile ticari başarı kazanmak istiyorsanız, oyunun kendi grafikleri yerine daha özelleştirilmiş grafikler kullanmanız ve biraz da olsa kodlama öğrenip, diğer hobi oyunlarından farkı olacak bir kaç özellik sunmanız gerekli.

Ancak RPG Maker’ı lisansıyla satın aldığınız için, yaptığınız her oyunu satmanız mümkün. Sadece, bu motorun komünitesinin telif hakları konusunda son derece titiz olduğunu hatırlatalım. Çoğu hobi sahibi yarattıklarını ücretsiz verse de, kimsenin emeğini ücretsiz kullanabileceğinizi düşünmeyin.

rpg maker nedir

Artı ve Eksi Yönleri

RPG Maker’ın artıları ve eksileri birbirinden fazla değiller. Burada kararı sizin ihtiyaçlarınız ve oyun motorundan ne beklediğiniz verecektir.

Artılar

  • Geniş, aktif ve yardımsever komünite.
  • Komünite sürekli ücretsiz yardım sağlıyor.
  • Kodlama bilmeden de hikayenizi anlatabilirsiniz.
  • Oyun için ekstra masraf yapmanıza gerek yok.
  • Yaptığınız oyunları satabilirsiniz.

Eksiler

  • Herkes ücretsiz görselleri kullandığı için bütün oyunlar birbirine benziyor.
  • Ücretsiz komünite yardımları genelde terk edilmiş projelerden geliyor, görsel birliği sağlamıyor.
  • Kodlama bilmeden hikaye anlatmak dışında yapabileceğiniz çok bir şey yok.
  • Yaptığınız oyun son derece küçük bir kitleye hitap edecek.

RPG Maker’ın son sürümü olan RPG Maker MZ Steam üzerinden alınabilir ve an itibariyle kış indiriminde olduğunu da hatırlatalım.

Hakkında Ezgi Çetin

Ezgi Çetin bağımsız bir oyun geliştirici ve Savebutonu yazarıdır. 29 yaşında ve bir kedi annesidir. En sevdiği oyun Tetris.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir