Anasayfa > Blog > RTS Nedir? – Eş Zamanlı Strateji Oyunları

RTS Nedir? – Eş Zamanlı Strateji Oyunları

Gerçek zamanlı strateji oyunları nelerdir? Türün en iyi örneklerini derlediğimiz listemizde RTS nedir sorusunu cevaplandırıyoruz.

Gerçek zamanlı strateji türündeki oyunlar, sıra tabanlı strateji türünün aksine tarafların eylemlerini aynı anda işler. Oyuncular birbirlerine karşı verdikleri mücadelelerde sıra beklemeden hareket eder ve birim yönetme, kaynak toplama ya da üs geliştirme gibi eylemler art arda yapılır.

MMORPG Nedir, MMORPG Oyunlar Nelerdir?

Gerçek zamanlı stratejilerde bir tarafın galip gelmesi için farklı şartlar bulunabilir. Bu maç moduna göre değişiklik gösterecektir. Örneğin bir modülde en çok kaynağı elde eden taraf kazanırken, diğer oyun modunda rakibinin tüm birim ve yapılarını yok eden oyuncu zafere ulaşmış olur.

rts nedir

Bu yapımlarda oyuncular diğer oyunculara ya da sistem tarafından canlandırılan rakiplerine karşı mücadele verir. Gerçek zamanlı strateji oyunlarında kazanan taraf olmak için oyun haritasını iyi tanımak, en verimli kaynakları kullanarak askeri birimleri artırmak gerekir.

Age of Empires, Company of Heroes, Stellaris, StarCraft, Frostpunk, Warcraft III: Reign of Chaos ve Warhammer 40,000: Dawn of War II gibi yapımlar gerçek zamanlı strateji oyunlarının öne çıkan örnekleri arasındadır. Bu oyunlarda rakipler birbirlerinden daha hızlı olmalı ve temel mekanikleri daha başarılı bir şekilde kontrol etmelidir.

RTS Oyunları Listesi

RTS türünün en ünlü örneklerini kısaca listeledik.

Age of Empires Serisi

Strateji denilince akla ilk gelen serilerden olan Age of Empires, oyun dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmış bir strateji serisi olarak karşımıza çıkıyor.

Warcraft III

Oyun dünyasının efsanevi yapımlarından biri olan Warcraft III, Kalimdor‘un efsane ordu ve savaşçılarını yönetme şansı sunuyor. The Scourge, Night Elves, Thrall ve Arthas derken oyuncular Warcraft’ın mistik dünyasında kayboluyor.

Oyun, geçtiğimiz yıl Warcraft III: Reforged adı ile çıkış yapsa da hedeflediği başarıya ulaşamadı. Bazı efsaneler ölmüyor fakat şekil de değiştiremiyor diyor, Warcraft III’ün RTS’in mihenk taşlarından biri olduğunu ekliyoruz.

Company of Heroes Serisi

Oyuncuları modern savaşın ilk siperleri arasına götüren Company of Heroes için en başarılı gerçek zamanlı strateji oyunlarından biri diyebiliriz. İkinci Dünya Savaşı’nın olaylarına ilk elden şahit olduğumuz yapımda onlarca farklı birim bulunuyor. Savaşın en kült anlarını RTS penceresinden tasvir eden Company of Heroes serisi, en sevilen strateji oyunları listesinde oldukça önemli bir yere sahip.

The Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 2

Orta Dünya’nın orduları ve karakterlerini yöneterek kıyasıya savaş verdiğimiz BFME 2, hem RTS türünün hem de Yüzüklerin Efendisi temalı oyunların en başarılı örneği olarak görülüyor. Oyuncular kendilerine has özellikleri olan Yüzüklerin Efendisi karakterlerini yönetebildikleri gibi kendi karakterlerini de tasarlayabiliyor. Böylece stratejik oynanış daha zengin bir hale gelirken, film üçlemesinde izlediğimiz ikonik savaş sahneleri de bilgisayar monitörlerimize taşınıyor.

MMOTPS Nedir? MMOTPS Oyunlar Hangileridir?

Frostpunk

En güncel örneklerden biri olarak Frostpunk, buz kesen bir dünyanın ortasında hayatta kalmaya çalışan bir koloninin liderliğini bize veriyor. Listemizdeki en yeni yapımlardan biri olan Frostpunk’un geliştirici koltuğunda daha önce This War of Mine oyunun geliştiren 11bit Studios oturuyor.

Dünyadaki son şehrin hayatta kalması için elimizden geleni yaptığımız oyun, şehir kurma ve altyapı geliştirme gibi unsurları da barındırıyor.

StarCraft Serisi

rts nedir

Güney Kore’nin adeta milli sporu olan StarCraft serisi türü tanımlayan özellikleri ve saatleri su gibi akıtan yapısıyla en köklü yapımların biri olarak tanınıyor.

Gerçek zamanlı strateji oyunları listemiz burada sona eriyor. Listeler ve Blog kategorilerimizi ziyaret ederek diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir