Anasayfa > Blog > Instagram Shadow Ban Nedir? Neden Olur?

Instagram Shadow Ban Nedir? Neden Olur?

Instagram shadow ban nedir yazımızla birlikte sayfa sahiplerinin belası olan bu cezayı ve neden olacağını açıklıyoruz. Buyurun.

Instagram shadow ban, platformun bir uyarı yapmadan sayfanın etkileşimlerini ve gösterimlerini azaltmasını belirten bir cezalandırma yöntemidir. Dilimize ‘gölge cezası’ olarak çevirebileceğimiz bu uygulama sayfalara belirli durumlar nedeniyle uygulanabilir. Aşması oldukça zor olan bu durumun neticesinde bir sayfa trafiğinin büyük kısmını kaybedebilir. Aşağıdaki grafik bunu net bir biçimde göstermektedir.

YouTube Kanal İsimleri

instagram shadow ban nedir (1)

İşte böyle bir kayıp, bir sayfanın değerini oldukça düşürebilmektedir. Takipçilere ulaşımı zorlaştırdığı gibi keşfet, ya da reels’te sizi takip etmeyenlerin karşısına çıkmanızı da imkansız hale getiren bu yaptırım eğer aşılmazsa sayfaları bir süre sonra kullanılmaz duruma getirebilir. Peki bu büyük ceza neden kesilir?

Instagram Reels Nedir?

Instagram Shadow Ban Neden Olur?

Bu yaptırım resmi olarak Instagram tarafından kabul edilmiş ve duyurulmuş bir ceza türü değildir. İşte bu durumdan dolayı nedenleri de tam olarak bilinmemekte. Ancak elbette biz kullanıcılar durumu gözlemleyebiliyoruz. Gelin dilerseniz basitçe maddeler halinde listeleyelim.

  • Düşük etkileşimli, sayfanın kitlesine uygun olmayan paylaşımların yapılması
  • Arka arkaya paylaşılan, rahatsız edici reklamlar
  • Yoğun spam saldırısı altında kalmak, buna sebep olabilecek paylaşımlarda bulunmak
  • Politikalara uygunsuz olarak nitelendirilen çok sayıda içerik paylaşmış olmak. (Bu aynı zamanda sayfanızın kapanmasını da tetikleyebilir.)
  • Düşük aktiflik. Hesabınızı uzun süreler ziyaret etmemeniz Shadow Ban cezasıyla karşılaşmanızı tetikleyebilir.
  • Aşırı yüksek sıklıkta içerik paylaşılması da bu durumu tetikleyebilir. Sayfanızın algoritma tarafından alışılan paylaşım sayısını bir anda değiştirmemelisiniz. Eğer paylaşım sayınızı arttıracaksanız bunu bir sürece yayın.
  • Kimseyi takip etmemek de kesin olmasa da bu yaptırımı tetikleyebiliyor. Instagram, aktif bir kullanıcı olmamızı beklediği için kulağa pek de yanlış gelmediğini söyleyelim.

Shadow Ban Nasıl Düzeltilir? Nasıl Kaldırılır?

Bunu çözmenin en iyi yolu, neden olan şeyleri tekrarlamamaktır. Eğer sayfanızın etkileşimini arttıracak, harika içerikleriniz varsa bu dönemde yalnızca onları paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda yine bu dönemde reklamları azaltmanızda da fayda vardır. En iyi yollardan biriyse takipçilerinizle koordine olmak diyebiliriz.

Bu yaptırımda Instagram elinizdeki bütün erişim ve etkileşimi almıyor. Sayfanızın paylaşımından memnun olan o kemik kitleniz durumdan rahatsız olmasın diye platform içeriklerinizi bu kullanıcılarla paylaşmaya devam ediyor. İşte bu noktada yoğun etkileşim talep ettiğiniz ve açık dilli bir şekilde durumu açıkladığınız birkaç paylaşım işin seyrini kökünden değiştirebilir.

Ayrıca kaydırmalı paylaşımlarla seri bir şekilde sayfanızın en sevilen bazı postlarını 10’arlı şekilde paylaşmanızı da tavsiye ederiz. Bunu yaptığınız birkaç gönderiniz duruma olumlu etki edebilir. Çünkü kullanıcılar organik bir biçimde bu paylaşımlara daha sonra ulaşmak için kaydediyorlar. Instagram için kaydedip sonra izlemek oldukça güçlü bir algoritma basamağı. Bu da sayfanızla ilgili sorunları aştığınızı platforma belirtmeniz için iyi bir yol olabilir.

Yazımızda ‘Shadow ban nedir’ sorusuna yanıt aradık. Umarız bu yazımız sorunu anlamanıza ve aşmanıza yardımcı olmayı başarabilmiştir. Siz aklınıza takılan soruları yine de bizimle paylaşmayı unutmayın ki elimizden geldiğince yardımcı olabilelim. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir