Anasayfa > Blog > Surround Ne Demek?

Surround Ne Demek?

Gerek oyun donanımlarında, gerekse profesyonel ses hizmetlerinde karşımıza çıkan bir teknoloji olan Surround ne demek?

Surround, çevrelenmiş ses teknolojisi anlamına gelmektedir. Bu nedenle üç boyutlu ses olarak da anılmaktadır. Kulaklık ve ev içi ses sistemlerinde sıklıkla kullanılan bu teknoloji daha dijital seslerin gerçekçiliğini arttırmak amaçlı geliş yönlerinin ve şiddetlerinin ayarlanması işlemidir. Ses sistemi ya da kulaklıklar ön ve arka sesleri, sağ ve sol sesleri yalnızca bu şekilde verirler. Bu sayede bir illüzyon etkisi oluşur.

İnteraktif Nedir, İnteraktif Film Ne Demek?

Oyun donanımlarında daha sık denk gelmeye başladığımız bir kavram olduğunu da hatırlatalım. Zira taktiksel oyunlarda, ‘ses kasmak’ oldukça önemli bir başarı yolu olabilmektedir. Çevrelenmiş bu sesler sayesinde rakiplerin yerini duymak çok daha kolaydır. Bu vesileyle oyunda başarı elde etmeyi kolaylaştırarak oyun için tasarlanmış kulaklıklarda kendisine yer bulan bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz.

Surround Ses Sistemi Kullanım Alanları

Elbette sistemin kullanıldığı tek alan oyun çevre bileşenleri değil. Dilerseniz kullanım alanlarını ve nedenlerini maddeler halinde listeleyerek devam edelim.

  • Sinema Salonları: Sinemalara özel hazırlanan filmler çoğunlukla özellikle bu teknolojiye yönelik montajlanırlar. Sinemalardaki gerçekçi izleme deneyimini oluşturan önemli unsurlardan birisi de budur.
  • Ev Sinema Sistemi: Sinemaların kullandığı bu sistemin evde taklit edildiği bu alan büyük bir sektör haline gelmiştir. Ancak hatırlatalım, izlediğiniz içeriklerin de çevreleyici bir şekilde oluşturulması gerekir, yoksa yalnızca daha yüksek ses elde edersiniz.
  • Kulaklıklar: Günümüzde pazarda yer edinmek isteyen bütün markalar bu tip özelliklerle entegre çalışıyorlar. Kulaklığınızın bu sistemleri destekleyip desteklemediğini anlamak için aşağıdaki üç boyutlu sesi kulaklığınızla dinleyebilirsiniz.

Aklınızdaki bütün soruları bizimle yorumlarda paylaşabileceğinizi hatırlatır, iyi ve keyifli günler dileriz. Kendinize iyi bakın, kalın sağlıcakla!

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir