Anasayfa > Blog > Trilogy (Üçleme) Ne Demek?

Trilogy (Üçleme) Ne Demek?

Günümüz popüler eserlerinde sıklıkla denk geldiğimiz trilogy ne demek? İyi örnekleri nelerdir? Gelin yazımızda konuya açıklık getirelim.

Trilogy, üçleme anlamına gelir. Konu bütünlüğü açısından ayrılamayan ve bağlantılı olan üç esere verilen isimdir. Video oyunları, kitaplar ve sinema dünyasında örneklerine sıklıkla denk gelebiliriz. Ancak devam eseri bulunan her yapımın da bu sınıfta ele alınamayacağını belirtelim. Üçlemelerde hikâye döngüsünün üç eserde kendisini tamamlayabilmesi oldukça önemlidir.

Uyarlama Ne Demek?

Trilogy ne demek sorusuna yanıt ararken örneklere değinmemek olmaz. Sanatımızın yakın tarihi birbirinden kıymetli üçlemelere ev sahipliği yapmakta. Dilerseniz gelin bu konuda nadide diyebileceğimiz bazı yapı taşlarından bahsedelim.

En İyi Trilogy Yapımlar – Trilogy Ne Demek

  • Yüzüklerin Efendisi (Kitap)

Yazar J.R.R Tolkien tarafından hayata geçirilen Yüzüklerin Efendisi üçlemesi yazılmış en iyi fantastik eserler arasında gösteriliyor. Bugün bu edebiyat türüne aşina herkesin hayranlıkla baktığı Yüzüklerin Efendisi çağımızın gördüğü en iyi eserlerden sayılabilir.

  • Yüzüklerin Efendisi (Film)

Aynı isimli roman serisinden uyarlanan bu film üçlemesi de pek çok Oscar kazanarak değerini kanıtladı. Bir izleyenin, bir daha izlemek isteyeceği bu üçleme film serisi gerçekten de sizi kendisine aşık edebiliyor. Başarılı üçlemelerden bahsettiğimizde ilk akla gelen işlerden birisi olduğu açık.

  • Call of Duty: Modern Warfare (Oyun)

Bir FPS oyun serisi olan Call of Duty: Modern Warfare, kendi türünün en iyi örneği diyebileceğimiz oyunlara ev sahipliği yapıyor. Hikâye anlatımıyla oynayanı evrene dahil etmeyi başarabilen bu oyun serisi oyun tarihine adını altın harflerle yazdırmış işler arasında.

  • Baba (Film)

Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan bu film üçlemesi de harika dönem filmlerini derliyor. ABD’deki İtalyan mafyasını yakından tanıma olanağını bizlere veren filmler aynı zamanda sosyolojik görüşlerimizi de besliyordu.

  • Yerdeniz (Kitap)

Önemli yazar Ursula K. Le Guin tarafından can verilen bu üçleme edebiyat serisini de üçlemelerden bahsederken listeye eklememek olmazdı. Yerdeniz üçlemesi gerçekten de pek çok kitap kurdunun favorileri arasında yer alıyor. Hak etmediğini söylemek çok zor.

  • Ezio Auditore (Oyun)

Assassin’s Creed isimli oyun serisinin içerisinde gördüğümüz bu üçleme Ezio Auditore’un hikâyesine yer veren üç oyunu kapsıyor. Birçok oyuncunun seriye bağlanmasını sağlayan bu üçleme Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood ve Assassin’s Creed: Revelations oyunlarından oluşmakta.

  • Kara Şövalye (Film)

Çılgın yönetmen Cristopher Nolan tarafından izleyicilerle buluşturulan Kara Şövalye üçlemesi gerçekten de Batman’i izlemek isteyen izleyicilerin ulaşabileceği en iyi eserlerden birisi diyebiliriz. Harika oyunculuklar ve hikâye anlatımıyla Kara Şövalye üçlemesi de listemizin vazgeçilmezleri arasında yerini kazanıyor.

Not: Yakın zamana kadar Matrix de en iyi üçleme yapımlar arasında sayılabilirdi elbette ancak yapımın yeniden hareketlenmesiyle 4. Film bu durumu bozduğu için listemizde yer veremedik.

Umarız yazımız aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmakta size yardımcı olabilmiştir. Diğer yazılarımız için bizi takibe alabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir