Anasayfa > Blog > Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

Mesajlaşma ve konuşma uygulamalarında güvenliğimizin garantörü olan uçtan uca şifreleme nedir? Gelin açıklamaya çalışalım.

Kullandığımız aplikasyonların bazılarının sahip olduğu uçtan uca şifreleme, konuşamalarımızın kaynaktan, alıcıya şifreli bir biçimde ulaşmasını sağlayan bir bilişim güvenlik sistemidir. Mesajların bu işlem esnasında ele geçirilmesini önleyen bu teknoloji E2EE adıyla kısaltılır. Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın 2016 yılında kullanıcılarına sunduğu bu güvenlik hizmeti, bugün çoğu iletişim aracında bulunmaktadır.

WhatsApp Güvenli Mi?

Uçtan Uca Şifreleme Nasıl Çalışır?

Bu teknolojinin çalışmadığı sistemleri anlatarak başlayalım. Kaynaktan çıkan ileti, önce sunucuya gelir. Bu noktaya kadar şifreli olan mesaj bu noktada açılarak alıcıya teslim edilir. Herhangi bir sunucu erişimi, kırılması ve kötü niyetli sunucu yönetimi durumunda bu nedenle iletilerimiz üçüncü şahıslara ulaşabilir. E2E ya da E2EE sistemleriyse sunucuda da mesajın açılmamasını, yalnızca alıcıya ulaşan mesajın şifresinin çözülmesini sağlıyor. Bu sayede art niyetli yaklaşımlardan korunabiliyoruz.

WhatsApp Uçtan Uca Şifreleme Nasıl Kapatılır?

Elbette bu teknolojiden faydalanmak istememek de bir tercih. Ancak uygulamanın konuşmalarda bu özelliği bir zorunluluk kıldığını belirtelim. Bu nedenle maalesef geliştiriciler böyle bir seçeneği kullanıcılarıyla paylaşana kadar mesajlarınızın güvenlik önlemleri bu yolla sağlanmaya devam edecek.

Umarız bu içeriğimiz uçtan uca şifreleme nedir konusunu anlamanız için yeterli olmuştur. Aklınızdaki soruları ve yaşadığınız problemleri yorumlarda bizimle paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışabiliriz. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın ve kendinize iyi bakın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir