Anasayfa > Blog > Windows 1.0 35. Yıl Dönümünü Kutluyor

Windows 1.0 35. Yıl Dönümünü Kutluyor

Windows 1.0 Microsoft’un yayınladığı ilk Windows sürümüydü. Windows efsanesinin ilk sürümü olan 1.0 35 yaşına girdi, bu özel günü kutlamak adına sizlerle küçük bir nostalji yolculuğu yapmak ve PCjs tarafından yayınlanan emülatörü denemek istedik.

Windows 1.0, 1985 yılında piyasa sürüldüğünde kendinden önce gelen işletim sistemlerinden çok daha farklı bir yaklaşım sergilemişti. Bir terminalde kod yazarak uygulama çalıştırma eziyeti bu sistemle birlikte hayatımızdan çıkıyordu çünkü 1.0’ın bir grafik arayüzü vardı. Bu mouse imleciyle açılabilecek uygulamalar demekti, muazzam bir gelişme!

Bilinen Microsoft sistemlerinin atası olan 1.0 şu an kullandığımız bir çok Windows uygulamasının da ilkel versiyonlarını içeriyordu. Örneğin Not Defteri ve Paint ilk olarak bu sürümde tanıtılmıştı. Bunun dışında 1.0 Saat, Takvim, Hesap Makinesi gibi uygulamalara da sahipti. Saat uygulaması canlı bir duvar saati görünümüne sahip olacak kadar da gelişmişti. Dönemin şartları için 1.0’a sahip olmak bazı kullanıcılara gereksiz gelmişti. Çünkü sistem ekran kartı ve mouse gibi gereksiz görülen ve biraz da pahalı olan gereksinimlere sahipti.

Doom Eternal Nintendo Switch İçin Dijital Olarak Çıkacak

Windows 1.0 Emülatörü

O dönemlerde yaşayıp 1.0’ı kullanma ayrıcalığına sahip olduysanız sizi çok heyecanlandıracak bir proje var. PCjs adı verilen bir proje, eski işletim sistemlerini internet üzerinden hayata döndürmeyi amaçlıyor. Javascript kullanılarak yazılmış bu uygulamalar tarayıcı üzerinden çalıştırılabiliyor ve herhangi bir indirme işlemi gerektirmiyor. Bu link üzerinden 1.0 sürümüne erişim sağlayıp sistemi gönlünüzce kurcalayabilirsiniz. Reversi oynamak, ilkel Paint üzerinde biraz çizim yapmak ve sistemin derinliklerine inmek bana yarım saate yakın zaman harcattı ve oldukça eğlenceliydi. Eğer benim gibi sistemi geri dönülmeyecek kadar bozmayı başarırsanız sağ alttaki reset tuşu hayatınızı kurtarabilir.

Rogue
PCjs üzerinden Rogue oynamak mümkün.

Ayrıca site üzerinden Windows 2.0, Windows 95 gibi sürümleri deneyimleyip Wolfenstein ve Rogue gibi efsane oyunlarla vakit geçirmeniz de mümkün. Vaktiniz varsa PCjs nostalji severlere güzel bir eğlence vaadediyor.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir