Anasayfa > Tanıtım Yazıları > WordPress Cache Sistemi ve Site Sahipleri İçin Önemi

WordPress Cache Sistemi ve Site Sahipleri İçin Önemi

WordPress dünyanın en çok kullanılan CMS sistemi ve sitelerin hızı için cache en önemli başlıklarından. Peki bu durumun sebebi nedir?

Kullanıcılar bir siteyi ziyaret ettiklerinde sitedeki metinler, görseller ve kodlama dosyaları arkada indirmektedirler. Kurabiyeler olarak adlandırılan bu veriler sitelerin hızlarıyla doğrudan bağlantılı. Dosya boyutu yüksek sitelerin sayfalarının yüklenmesi oldukça uzun zaman almakta ve bu durum kimi zaman kullanıcıları, kimi zamansa arama motorlarını rahatsız etmekte. Sitelerimizin daha hızlı yapılar haline gelmesinde elbette bu dosya boyutlarını küçültmenin önemi var ancak site sahiplerinin önemli bir silahı daha bulunuyor. Cache sistemi…

WordPress Cache Nedir?

Sistem özetle, kullanıcıların girdikleri sayfaların önemli detaylarının arkaplanda tutulması ve hafızaya atılması şeklinde çalışır. Bu sayede bir kullanıcı, ziyaret ettiği sayfayı eğer ilk defa ziyaret ediyorsa sayfanın açılması biraz zaman alabilir ancak sonraki tıklamalarından daha hızlı sonuç alacaktır. Çünkü sistem sitenin font bilgilerini, kod yapılarını, renk değerlerini belleğe atar ve elbette veriyi bellekten çekmek, indirmekten çok daha hızlı sonuç verir. WordPress cache sistemiyle ilgili verebileceğimiz en temel bilgi bu olacaktır.

Burada belirtmemiz gereken bir diğer noktayı da paylaşalım. Bu sistem oldukça meşakkatli ve bol bol ayarlamaları gerektiren bir sistem olduğu için platform bunu fabrika ayarlarıyla sunmuyor. Dolayısıyla siteler üçüncü parti kaynaklardan yararlanmak mecburiyetindeler. Doğrusu konu WordPress cache olduğunda kötü yazılımların siteyi çalışmaz hale getirebildiğini de üzülerek söylemeliyim. Neyse ki günümüzde oldukça verimli bazı yazılımlar mevcut.

Hangi Yazılımı Kullanmalısınız?

Bu noktada ülkemiz geliştiricilerini tebrik etmeliyiz. Emre Vona tarafından geliştirilen bir eklenti WordPress cache denildiğinde akla gelen ilk plugin konumunda. Bu yazılımda basitçe hangi verilerin, hangi durumlarda hafızaya çekilmesi gerektiğini belirliyor ve direkt olarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Sistemde yaşanabilecek herhangi bir aksaklık durumunda da verileri sayfa ya da site bazlı olarak temizleyerek sorunlara kolayca müdahale edebiliyorsunuz. Bu nedenle WordPress Fastest Cache isimli bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ettiğimi söyleyebilirim.

Özellikle dosya boyutu büyük sitelerinizde mutlaka bu sistemi kullanmanız gerektiğini hatırlatarak yazıyı sonlandıralım. Bu sistem kullanıcılarınız ve site performansınız için büyük öneme sahip.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir