Anasayfa > Blog > Xbox Series S Alınır Mı? Avantajları, Dezavantajları Nelerdir?

Xbox Series S Alınır Mı? Avantajları, Dezavantajları Nelerdir?

Xbox’ın yeni nesildeki küçük konsolu Xbox Series S alınır mı, verilen paraya değecek bir performans gösteriyor mu? 

Bu yazıda konsolu yeni almış biri olarak Xbox Series S almayı düşünenlerin aklındaki soruları cevaplamaya çalıştım. Farklı başlıklar altında Xbox Series S’in size sunabileceği ve sunamayacağı unsurları inceledim, umarım yardımcı olabilirim.

xbox series s

Xbox Series S Alınır Mı?

Xbox Series S’in X’e Karşı Teknik Özellikleri

Xbox Series S 4 teraflop işlem gücüne sahip bir makineyken büyük kardeşi Xbox Series X 12 teraflopluk bir işlemci barındırıyor. Xbox Series S, doğal olarak 1440p’lik, upscale ederek 4K’lık oyun deneyimini bizlere sunabiliyor. Xbox Series X ise doğal olarak 4K’lık görüntü kalitesini rahatça işleyebiliyor. Xbox Series S tamamen dijitalken Xbox Series X’te oyunları diskle beraber oynama şansınız bulunuyor. Xbox Series X, yaklaşık 800 GB’lık boş depolama alanıyla karşımıza çıkarken bu sayı Xbox Series S’te 360 GB’a düşüyor. Buradan iki konsolun teknik özelliklerinin karşılaştırılmasına detaylı olarak göz atabilirsiniz.

xbox series s ve series x
Görsel: The Verge

Yazımızın devamında bu farklılıkların kullanıcı deneyimini nasıl etkilediğinden bahsettik.

Xbox Series S’in Fiyatına Göre Oyun Performansı

Xbox Series S, büyük kardeşi olan Xbox Series X’e göre bazı eksilere sahip olsa da bütçesi kısıtlı olan insanlar için gayet mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

4K oyunculuk yeni nesille birlikte yavaş yavaş norm hâline gelmeye başlasa da Xbox Series S almayı düşünenlerin büyük kısmında 4K gösteren bir cihaz olmadığını varsayıyorum. Yeni nesil Xbox Series S, çalıştırdığı neredeyse bütün oyunlarda 1080p’de 60 FPS’lik bir oyun deneyimi yaşatmayı başarıyor. Bu sebeple 4K bir cihaza sahip değilseniz veya 60’ın üzerinde FPS almaya çok fazla önem vermiyorsanız Xbox Series S oyun içi performans açısından işinizi görecektir.

4K oyun oynamak istiyorsanız da endişelenmenize gerek yok, çok büyük oyunları 60 FPS’te rahat rahat oynayamayacak olsanız da Xbox Series S ile daha hafif oyunları akıcı bir şekilde yükseltilmiş 4K veya doğal 2K kalitesinde deneyimleyebilirsiniz.

Depolama Problemi

512 GB’lık bir SSD barındıran Xbox Series S, sistem dosyalarının dolmasıyla birlikte oyunlar için yaklaşık 360 GB’lık boş alanla bizleri karşılıyor. Bu da doğal olarak oyuncuların kafasında soru işaretleri bırakabiliyor.

360 GB’lık alan her ne kadar ideal olmasa da 4-5 adet AAA oyunun yanına birkaç adet küçük oyun yüklemek için fazlasıyla yeterli. Konsolda çok fazla oyun bulundurmak isteyip de hepsini azar azar oynamayı arzuluyorsanız Xbox Series S maalesef sizin için depolama açısından yeterli olmayabilir. Yine de söylediğimiz gibi aynı anda 4-5 adet büyük oyunun yanına bir sürü küçük oyun yükleyecek kadar alanınız bulunuyor. Hikâyesini bitirdiğiniz AAA oyunları silip yenilerini yükleyerek 360 GB ile rahat rahat idare edebilirsiniz. Örneğin şu an Forza Horizon 4, FIFA 20, Control, The Witcher 3 ve Unravel’ı konsolumda tutuyorum. Kalan yaklaşık 120 GB’a iki adet nispeten düşük boyutlu AAA oyun daha sığdırılabilir.

xbox series s depolama

Depolama genişletme kartına gelirsek bu seçeneğin Xbox Series S kullanıcıları için çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Kartı ve konsolu birlikte alınca Xbox Series X’in fiyatına ulaştığımız için genişletme almayı düşünüyorsanız tercihinizi direkt olarak yaklaşık 802 GB’lık boş alanla gelen Xbox Series X’ten yana kullanmanızı öneririm.

Oyunlara Ucuz Erişim

Xbox Series X ve Series S’in ortak özelliği olan bu avantaj, alım gücü düşük olan Xbox kullanıcılarını PlayStation kullanıcılarından üstün kılıyor. İki yıllık Xbox Live Gold aboneliğinin üzerine alınan Xbox Game Pass Ultimate aboneliği, bütün aboneliği Xbox Game Pass Ultimate’e çevirerek yüzlerce Xbox oyununu kullanılabilir hâle getiriyor. Yaklaşık 500-600 TL karşılığında iki yıl boyunca yüzlerce oyuna bedava erişim sağlayabilirken bütün Xbox Live Gold avantajlarına da erişebiliyorsunuz. EA Play oyunlarının Xbox Game Pass Ultimate’e katılmış olması, Ubisoft+ oyunlarının da katılmasının mümkün olması da bu avantajı daha da tatlı kılıyor.

xbox-game-pass

PlayStation’a özel oyunlarla Xbox’a özel oyunları karşılaştırmaya geçebiliriz sanırım. God of War, The Last of Us, Ghost of Tsushima gibi PS özel oyunlar her ne kadar büyük isim yapan efsanevi şaheserler olsalar da PlayStation’da oynayamayacağınız Xbox oyunlarının da kalitesiz olduğunu söyleyemeyiz. Microsoft Flight Simulator, Hellblade, Halo: The Master Chief Collection gibi oyunlara PlayStation’da erişemezken Xbox’ta Game Pass sahibiyseniz bedava olarak erişebiliyorsunuz. PlayStation kullanıcısıysanız büyük PS özel oyunlara 500 TL’den daha büyük miktarlar ödemeniz gerekebiliyor. Yukarıdaki oyunların birbiriyle eş tutulamayacağının farkında olsak da Xbox’ın oyunlarının Türkiye’de fiyat performans konusunda PlayStation’dan daha başarılı olduğunu düşünüyorum.

Xbox One X veya Xbox Series X Neden Almayalım?

Oyunların ucuzluğu konusundaki bütün kolaylığı diğer Xbox konsolları da sağlayabiliyor.

Xbox One X’in teknik anlamda Xbox Series S’ten birçok açıdan daha güçlü olduğu bir gerçek. Daha kuvvetli bir işlemci ve grafik işlemcisiyle birlikte Xbox One X, Xbox Series S’ten teknik olarak daha kuvvetli gözüküyor. Fakat bu Xbox Series S’in daha iyi bir deneyim sunacağını değiştirmiyor. Yeni nesil oyunların veya eski oyunların güncellemelerle optimize bir şekilde Xbox Series S’te oynanabilecek olması, SSD ile daha hızlı yükleme süresi ve hızlı teslimat özelliğiyle Xbox Series S, 2017’de çıkmış olan Xbox One X’i aşabiliyor. İki üç yıl sonra çıkacak oyunlardan geri kalmak istemiyorsanız Xbox Series S almak daha mantıklı gözüküyor.

xbox one x

Xbox Series S’in daha büyük, daha güçlü versiyonu olan Xbox Series X, birçok oyuncu için daha mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Aynı anda çok fazla oyun oynamak, yayın yapmak veya içerik üretmek, 4K’da yüksek akıcılığa ulaşmak istiyorsanız doğal olarak bütçenizden biraz daha fedakârlık edip Xbox Series X almanız gerekecek. Fakat yeni nesil oyun deneyimine kısıtlı bütçeyle erişmek istiyorsanız Xbox Series S verdiğiniz fiyata kesinlikle değecek bir konsol.

Final: Xbox Series S Alınır Mı?

Hem Xbox Series S, hem de Xbox Series X beklentilerinize ve şartlarınıza göre verilen parayı karşılayabilecek düzeyde.

Yeni nesil oyunlarda güzel deneyimler yaşamak istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa Xbox Series S çok uygun bir tercih. Türkiye şartlarına göre gerek kendi fiyatıyla, gerek oyunlarına ucuz erişimiyle Xbox Series S fiyatına göre gayet iyi bir performans sergiliyor.

xbox series s ve x

4K televizyona sahipseniz, 60’ın üzerinde kare hızlarına erişmek istiyorsanız ve çok fazla oyunu aynı anda oynayacaksanız bütçenizi biraz daha artırarak Xbox Series X almayı düşünebilirsiniz.

Aklınıza takılan sorular varsa yorumlar kısmından bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Umarız bu yazıyla yardımcı olabilmişizdir, herkese iyi oyunlar diliyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir