Anasayfa > Blog > Yakın Tarihe Bir Bakış – 1979 Revolution: Black Friday

Yakın Tarihe Bir Bakış – 1979 Revolution: Black Friday

Hemen burnumuzun dibindeki bir coğrafyada, İran’da meydana gelen siyasal ve sosyal bir devrimi anlatan 1979 Revolution: Black Friday neden oynanmalı? Gelin hep birlikte inceleyelim.

İran. Adını sık sık haberlerde duyduğumuz, hatta sohbetlerimiz esnasında ”İran gibi mi olacağız” kalıbını sıklıkla kullandığımız sınır komşumuz. Hepimizin İran’da gerçekleşen İslam devrimi hakkında az çok bilgisi var. Bizlere gizemli gelen, çoğumuzun bilgisinin yalnız Youtube videoları ve sosyal medyadan öğrendikleriyle sınırlı olduğu ancak binlerce yıllık Pers kültürünün mirası olan bir coğrafya burası. Peki İran’da neler yaşandı? 1979 yılında gerçekleşen olaylar bu binlerce yıllık kültür üzerinde nasıl izler bıraktı? Buna biraz daha yakından tanıklık etmek için 1979 Revolution: Black Friday biçilmiş kaftan.

Adından da anlaşılacağı üzere 1979 Revolution: Black Friday bizleri İran’da iç karışıklıkların başladığı 1979 yılına götürüyor. Reza adlı bir fotoğrafçıyı canlandırdığımız oyunda yaşanan olaylar boyunca yapacağınız seçimler kaderinizi belirleyecek. Sürüp giden karmaşa ortamında ister pasifist bir duruş sergileyerek dünyayı çekeceğiniz fotoğraflar ile İran sokaklarında yaşananlardan haberdar edin, isterseniz de damarlarınızda dolanan adrenalini serbest bırakıp gösterilerin bir parçası olun.

1979 Revolution: Black Friday
Oyun devrim boyunca gerçekleşen ve tarihte yer etmiş olayların tam da göbeğine bırakıyor sizi. Bunu yaparken bir yandan da gerek etkileşime girebileceğiniz çevre unsurlarıyla, gerekse sizi çekmeye mecbur bıraktığı fotoğraflar ile İran’da neler yaşandığını öğrenmeye zorluyor. Kısacası bu oyunu basite indirgenmiş bir yakın tarih dersi olarak da düşünmeniz mümkün. Sinema Rex yangınından tutun da Humeyni‘den Şah Rıza‘ya kadar olan tarihi kişilikleri sizi sıkmadan anlatan bir yapım 1979 Revolution: Black Friday.

Yakın tarihimizin önemli bir parçası olan, hemen burnumuzun dibinde gerçekleşmiş bir toplumsal olayı anlamak için belki bir video oyunu yeterli değil. Ancak bu oyun sayesinde en azından konuya bir giriş yapabilir, yada merakınızı bir nebze de olsa giderebilirsiniz. Tarih çoğumuz için sıkıcı bir konu olsa da bir oyun sayesinde olayların bir parçası olabileceğiniz bir deneyim çok daha etkileyici olacaktır hiç şüphesiz. Üstelik oyunda Türkçe dil desteği de bulunuyor. Steam sayfasına buradan ulaşabileceğiniz oyun zaten oldukça uygun bir fiyat etiketine sahipken indirim dönemlerinde bunun hatırı sayılır miktarda düştüğünü de belirtmekte fayda var.

1979 Revolution: Black Friday

1979 Revolution: Black Friday Hakkında Son Söz

Devrim dediğimizde aklımıza gelen algının çok dışında bir olay olan İran İslam devrimini 1979 yılının Tahran sokaklarında deneyimlemek gerçekten bir şans verilmeyi hak ediyor. Oyunun gameplay süresi biraz kısa olsa da oyuncuya yaşattığı duygular, anlattığı hikaye ve yaratılan atmosfer kesinlikle bu açığı kapatıyor. Üstelik Türkçe dil desteği de oyunun bir diğer artısı. Kısacası 1979 Revolution: Black Friday kütüphanenizde mutlaka olması gereken bir oyun. İçinde yaşadığımız coğrafyanın ne gibi olaylara gebe olabileceğini hatırlatması açısından da kıymetli bir araç.

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde bir aydınlanma yaşadım. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir