Anasayfa > Listeler > En Güzel 20 Playstation 1 Oyunu

En Güzel 20 Playstation 1 Oyunu

Bugün en güzel 20 Playstation 1 oyunu listemizle karşınızdayız. 90’ların ve 2000’lerin çocuklarının en şanslı hissettiği nokta Playstation 1’e denk gelmiş olmak. Saatlerimizi harcadığımız bu konsolun oyunları günümüzün grafikleriyle kıyaslanamayacak kadar kötü olabilir, ama o dönem bu oyunlardan aldığımız zevk tartışılmazdı. Şimdi dilerseniz birlikte ufak bir nostalji turuna çıkalım ve eskileri yad edelim.

Hatırlatmakta fayda var, listedeki oyunlar sırasız. Unuttuğumuzu düşündüğünüz oyunlar varsa yorumlarda görmekten mutluluk duyarız.

En Güzel 20 Playstation 1 Oyunu

20- Tekken 3

Nostalji Kuşağı #4: TEKKEN 3! - TeknoKroki

Tekken serisinin en büyük çıkışlarından biri olan Tekken 3, grafikleri ve oynanışıyla devrim yaratmıştı. 2 Kol desteğiyle arkadaşlarımızla doyasıyla dövüşebildiğimiz Tekken 3, 1997 yılında piyasaya sürülmüş ve oyunculara 23 karakter sunmuştu. Hala devam eden serinin Tekken 7 isimli güncel bir oyunu ve bir de mobil uyarlaması bulunuyor.

En Uzun Soluklu Video Oyunu Serileri

19- Donald Duck: Goin’ Quackers

Main Street (Donald Duck Quack Attack - Goin' Quackers) Walkthrough #8 - YouTube

Yapımcı koltuğunda Ubisoft ve Disney gibi devlerin oturduğu bu Donald Duck uyarlaması oldukça eğlenceli bir platform oyunuydu. Crash Bandicoot benzeri bir oynanışa sahip Goin’ Quackers’ta amacımız kaçırılan Daisy Duck’ı kurtarmak üzere portal makinesine gerekli gücü sağlamak. Bunun için de oldukça eğlenceli bölümlerde mücadele ediyoruz. Hafızamın bir köşesinde her zaman yer edinmiş bir oyun.

18- Marvel vs. Capcom

Marvel vs Capcom 1 ( Arcade ) - Venom / Spider-man Playthrough ( May 29, 2017 ) - YouTube

1998 yılında piyasaya sürülen muhteşem bir cross-over arcade oyununa geldi sıra. Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes. Marvel evreninden alıştığımız karakterlerin karşısında Megaman, Ryu ve Zangief gibi çok sevilen Capcom karakterleri mücadele veriyor. Amacımız oyunun sonunda yer alan Onslaught karakterine ulaşıp onu da yenerek kazanmak. Çocukluğumda oyunun beni en çok şaşırtan yanı karakter çeşitliliğiydi, yardımcı karakterler ve oynanabilir karakterler arasında bir çok Marvel fanının görünce şaşıracağı karakterler mevcuttu.

17- Worms

Worms (1995 video game) - Alchetron, the free social encyclopedia

Worms 1995 yılında çıkan gelişmiş bir “topçu oyunu”ydu aslında. Çeşitli silahlara sahip solucanları yönetebildiğimiz oyunda amacımız farklı haritalarda diğer solucanları öldürebilmekti. Oyuncuların yönettiği takımlarda birden fazla solucan bulunuyor ve rakip takımı haritadan silene kadar çok eğlenceli anlar yaşanıyordu. Yıllardır seriyi terk etmeyen Team17 bu aralık ayında yepyeni bir Worms oyunu ile geri dönecek. Worms Rumble.

16- Castlevania: Symphony of the Night

Castlevania: Symphony of the Night gets a surprise release on mobile

1997 yılında Konami tarafından yayınlanan Catlevania, RPG ögeleri içeren 2 boyutlu bir platform oyunuydu. Yönettiğimiz karakterle tuzakları geçerek ve düşmanlarımızı öldürerek ilerlediğimiz ilgi çekici bölümler Playstation 1 sahibi bir çok oyuncunun hala aklındadır.

15- Final Fantasy 7

3: Final Fantasy VII (1997) (ファイナルファンタジーVII)

1997 yılına kadar nasıl 7 tane Final Fantasy oyunu yapmış olabilirler ki? Siz de benim gibi düşünüyor ve Final Fantasy serisine asla anlam veremiyorsanız aramıza hoş geldiniz. Günümüzde Square Enix olarak bilinen Square oyun firmasının en iddialı yapımlarından biri olan Final Fantasy 7, RPG oyunlarına cesaret veren oyun olarak bilinir. FF7’nin ardından benzer tarzda bir sürü oyun geliştirilmeye başlanmıştı. Hatta oyun o kadar zamanında o kadar beğenildi ki bu senenin mart ayında Final Fantasy 7 Remake ile yeniden yaratıldı ve piyasaya sürüldü.

14- Spyro

Spyro the Dragon' trilogy remaster reportedly coming to PS4 this year – BGR

Yine platform oyunu severler için bir oyuna geldi sıra. Spyro, Insomniac Games tarafından geliştirilip Sony Entertainment tarafından 1998 yılında yayınlanan bir oyun. Kötücül güçler tarafından tüm ejderha soyunun saldırıya uğramasının ardından Spyro bir maceraya atılır. Yanındaki dostu Yusufçuk Spark ile birlikte amacı kötü ork Gnasty Gnorc’u yenmek olan ejderhamızı yönettiğimiz Spyro the Dragon, platform oyunları için çok eğlenceli ve başarılı bir örnekti.

13- Chicken Run

Chicken Run 2 Synopsis And Netflix Release Confirmed | Movies | Empire

2000 yapımı film uyarlamasının arkasında THQ ve şu an Square Enix’e bağlı Eidos ekibi var. Çıktığı yıl için harika mekaniklere sahip oyunda amaç tavukların çiftlikten kaçmasına yardım etmek. Köpeklere ve ışıklara yakalanmadan bunu yapmaya çalışırken kaçış planı için bazı malzemeleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Metal yüzeyler ses çıkardığından bunlardan uzak durmak ve diğer tavukların ağıllarına girerek görevlerle ilgili bilgiler elde etmek de gerekiyor. Fazla bilinmese de En Güzel 20 Playstation 1 Oyunu listesindeki en başarılı yapımlardan biri diyebilirim.

12- Medal of Honor

Medal of Honor (PS1) Gameplay HD - YouTube

1999 yılında DreamWorks’ün elinden çıkan ilk Medal of Honor oyunu oyuncular için bir başyapıttı. Hikayesini Steven Spielberg’ün kaleme aldığı oyunda amacımız 2. Dünya Savaşı’nın sonlarında çeşitli Amerikan görevlerini tamamlamak ve bu sırada düşmanlarla çatışmak. Medal of Honor tarih bazlı FPS savaş oyunları için bir dönüm noktası olmuştu.

11- Test Drive Le Mans

Hit the Pass | Racers that Mattered: Test Drive Le Mans

Bireysel favorilerimden birine geldi sıra. Yapımcı koltuğunda Eutechnyx’in oturduğu, Infogrames tarafından 1999 yılında yayınlanan bu yarış oyunu farklı bir temaya sahipti. Çeşitli araba üreticilerinden birini seçerek 24 saatlik Le Mans yarışına katılabildiğimiz oyunda dönemi için oldukça kaliteli mekanikler ve eksiksiz bir gece-gündüz döngüsü vardı. 24 saatlik yarışı 2 saate sığdıran Test Drive Le Mans’da pit stop yaptığımız sırada lastikleri değiştirebiliyor, benzin doldurabiliyor ve yarışa etki edecek basit ayarlar yapabiliyorduk.

10- Resident Evil 2

Resident Evil 2 classic 1998 skins coming as free DLC | Stevivor

Alışılmamış sabit kamera açılarıyla, dönemi için oldukça korkunç sayılacak grafikleriyle ve atmosferiyle bizi bolca ürküten bir klasik Resident Evil 2 1998 yılında oyuncularla buluşmuştu. Türünün en iyi örneklerinden biri olan Resident Evil 2’de karizmatik polis memuru Leon ve güzel üniversite öğrencisi Claire ile zombi istilasından kurtulmaya çalışıyoruz.

En Gizemli Oyun Karakterleri

9- Spider Man

Spider-Man - PS1 Gameplay HD - YouTube

2000 yılında çıkan Spider Man oyun tarihinde önemli bir konuma sahip. Süper kahraman oyunlarının yeterince ünlenmediği bir dönemde oldukça başarılı bir işe imza atan Activision gençleri kendine hayran bırakmıştı. Tony Hawk’s Pro Skater oyun motorunun kullanıldığı yapımda ağ atarak süzülmek, çatılarda dolaşarak düşmanları öldürerek görevleri tamamlamak mümkündü. Kendisinden sonra gelen oyunlar gibi bir açık dünya sağlamasa da zamanı için oldukça kaliteli bir oyundu.

8- Tomb Raider 2

RELEASE] Tomb Raider 2/II Multiplayer COOP ONLINE WIP V1.0 - www.tombraiderforums.com

Core Design tarafından geliştirilip Eidos Interactive tarafından piyasaya 1997 yılında sürülen oyun neredeyse her gencin bir kez elinden geçmiştir mutlaka. Xian Hançeri adı verilen büyülü bir hançerin peşine düştüğümüz oyunda aksiyon, parkur ve macera ögelerinin hepsini iç içe yaşıyoruz. Tomb Raider 2’nin Playstation 1’e çıkmış en güzel oyunlardan biri olduğu tartışmasız.

7- Ape Escape

Fossil Field | Ape Escape Wiki | Fandom

1999 yılında PS1 için yayınlanan Ape Escape de bir platform oyunuydu. Hikayesi oldukça eğlenceli anlatılan oyunda amacımız süper güçler kazanmış bir maymunun zamanda geriye gidip tarihi yeniden yazmasını engellemeye çalışmak. Bu süreçte çeşitli aygıtlardan yardım alıyor ve kaçan maymunları yakalamakla uğraşıyoruz. Ape Escape ayrıca çıktığı dönem için oynanış bakımından bir çok yeni öge içeriyordu.

6- Pink Panther: Pinkadelic Pursuit

pink panther pinkadelic pursuit cracker - unitmote

Sırada fazla bilinmeyen bir cevher var, 2002 yılında çıkan Pinkadelic Pursuit benzerine pek denk gelmediğim muazzam görevleri ve bölüm tasarımlarıyla anlatılarak bitmeyecek bir başka platform oyunu. Sevilen kahramanımız Pembe Panter, amcasından kalan bir malikaneyi ziyaret ettiğinde burada bir hazine saklı olduğunu öğreniyor. Hazineyi açacak anahtarlar ise malikanenin odalarında saklı, her oda bir başka bölüme açılıyor ve bölümlerin hepsi çok yaratıcı fikirlerle dizayn edilmiş. Kimi bölümde yarış yaptığımız, kimi bölümde zamana karşı eşyaları sahiplerine teslim etmeye çalıştığımız oyun bugün bile oynanabilirliğe sahip.

5-Tony Hawk’s Pro Skater

It inspired a generation': Tony Hawk on how the Pro Skater video games changed lives | Games | The Guardian

1999 yılında çıkan bir başka oyun olan Tony Hawk’s Pro Skater şu ana kadar pek denenmemiş bir türe bulaşmış ve bu denemeden alnının akıyla çıkmıştı. “Third Person” bakış açısıyla karakterimizi dışarıdan gördüğümüz Tony Hawk’s Pro Skater’da amacımız çeşitli engeller üzerinde kaykayımızla havalı hareketler yaparak her bölümde puan kazanmak ve bölümleri geçmekti.

4- Gran Turismo 2

Gran Turismo 2 - Laguna Seca Raceway - Alfa Romeo 155 Touring Car - ePSXe 1.8.0 - YouTube

Avrupa’ya 2000 yılında gelen Gran Turismo 2 Japon oyun şirketi Polyphony Digital’ın başarılı bir eseriydi. Gran Turismo 2 tam 650 araç ve 27 tane yarış pistine sahipti. Kariyer modunda puanlar ve para toplayarak arabaları almak ve yeni yarışlar kazanmak mümkündü. Gran Turismo 2 yarış oyunu endüstrisine şüphesiz çok şey kattı.

3- Metal Gear Solid

PlayStation Memories: Metal Gear Solid - YouTube

1998’de Konami etiketiyle çıkan oyunun arkasında oyun dehası Kojima vardı. Grafikleri, oynanışı ve Kojima’nın olmazsa olmazı “aşırı” içerikleriyle fark yaratan MGS’de amacımız dünyayı nükleer silahları yönetmeyi planlayan kötülerden kurtarmak. Metal Gear Solid serisi hala devam etmesiyle birlikte 1998’de çıkan oyun bile seride hala “canon” durumda ve hikayeye katkısı var. Ayrıca oyunun 11-12 saate yaklaşan oynanabilirlik süresi de oldukça etkileyici.

Steam Dolar Kuru Kaç TL? 2020

2- Silent Hill

Silent Hill 1 (1999) » E-Sports Continental Game

Konami tarafından geliştirilip 1999 yılında piyasaya sürülen Silent Hill bir korku klasiği olmuştu. Playstation 1 sahibi bir çocukken asla oynamaya cesaret edemediğim bu oyunda ürkütücü kamera açıları, korkunç yaratıklar ve çığır açan bir oynanış birleşmişti. Karanlık, sisli bir dünyada kontrol ettiğimiz karakterimiz, kızını bulmaya ve kurtarmaya çalışıyor. 1999 yılında çıkmış bir oyunun 4 farklı sonu olması da takdir edilesi. Yine müzikleri, seslendirmeleri ve hikayesiyle çağından çok ileride bir oyundu Silent Hill.

1- Crash Bandicoot

Crash Bandicoot 1 (PS1) Walkthrough - Level 1 - N. Sanity Beach - Full HD (1080p) - YouTube

Liste sırasız olsa da başa koymadan rahat edemeyeceğim bir oyun serisine geldi sıra. Crash Bandicoot oyunlarını teker teker yazmak istemedim çünkü hepsinin bu listede ayrı ayrı yeri var. Crash Bandicoot 1, 1996 yılında Naughty Dog tarafından yaratılmış, Sony Computer Entertainment tarafından yayınlanmış bir oyun. Meyveler toplayarak can kazanan, hoplayıp zıplayarak kutuları kıran ve önüne çıkan düşmanları uçuran hiperaktif karakterimiz Crash bir “bandikut faresi”. Kötücül bilim adamı Neo Cortex’in planlarını durdurmak üzere çeşitli maceralara atılan karakterimiz benzeri olmayan bir platform deneyimi sunuyor bize. Bu listede belki de tekrar oynanabilirliği en fazla oyun Crash Bandicoot olabilir, grafikleri hiçbir zaman eskimeyen oyun yıllar sonra oynadığınızda bile bölümleriyle sizi zorlayabiliyor.

Bahsetmezsek Olmaz

Driver

Driver - Classic Game / Gameplay Sony Playstation 1 - YouTube

Driver’ın 1998’de çıkan ilk oyununda amacımız bir suç çetesinin içine sızıp planlarını açığa çıkarmak, aksiyonun hiç bitmediği bu araba bazlı oyunda Playstation 1 sahipleri zamanında çok eğlenmişti.

Tarzan

Disney's Tarzan [U] (v1.0) ISO < PSX ISOs | Emuparadise

Az bilinen cevherlerden bir diğeri de Tarzan. 1999 Eurocom yapımı oyunda amacımız ormanda çeşitli parkurlardan geçip kendimizi kötü adamlara ve dostumuz olmayan hayvanlara karşı korumak.

Pacman World

PacMan World 2 Download | GameFabrique

Pacman World, Namco tarafından 2000 yılında çıkarılan bir platform oyunu. Alıştığımız Pac-Man’i bu oyunda beklemeyin çünkü oyun harika bölüm tasarımları, yepyeni düşmanları ve ilgi çekici ilerleyişiyle bambaşka bir 3-D platform oyununa dönmüş durumda.

James Bond: The World Is Not Enough

James Bond 007 the world is not enough Playstation 1 gameplay - YouTube

EA Games tarafından yayımlanan James Bond: TWINE, 2000 yılında çıkmış, görsel ve mekanik bakımdan oldukça heyecan verici bir yapımdı. Aynı isimle yayınlanan, Pierce Brosnan’ın başrol oynadığı filmden uyarlanan oyunda çeşitli silahlar ve aygıtlar kullanarak ajanlık görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. İngilizce bile bilmediğim zamanlarda oynadığım oyunda aygıtların görevini anlayabilmek için uzun süre uğraştığımı hatırlıyorum.

 

Siz sevgili okurlarımızla çıktığımız bu nostalji turunda kimileriniz gençliğine kimileriniz de benim gibi çocukluğuna dönmüştür muhtemelen. Başka listelerde görüşmek dileğiyle.

 

 

 

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir Yorum

  1. Teşekkürler güzel bir yazı olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir