Anasayfa > Blog > Battlefield 4, 2022’de Hala Oynanır Mı?

Battlefield 4, 2022’de Hala Oynanır Mı?

Yakın zamanda Hazard Zone modu da tanıtılan Battlefield 2042, seriyi 2015’te çıkan Hardline’dan beri ilk defa modern bir zamana döndürüyor. Buna rağmen gerek sistem gereksinimleri, gerek fiyatından dolayı birçok oyuncu 2042’yi oynayamayacak gibi görünüyor. Oynayabilecek olsanız bile, günümüzden 30 yıl ileride geçmesi ve dolayısıyla tam anlamıyla ”modern” değil, daha çok yakın gelecekte geçen bir oyun olması sizi oyundan soğutabilir. Böyle bir durumda, 2042’yi bekleyen binlerce oyuncunun şimdiden akın ettiği 2014’in en popüler oyunlarından Battlefield 4′ e geri dönmek, hatta ilk defa başlamak siz de istemiş olabilirsiniz. Peki BF4’ün 2022’de durumu nasıl? Oyunu geçtiğimiz ay boyunca yaklaşık 20 saat oynadık, gelin yakından bakalım.

Uygun Fiyat ve Sistem Gereksinimleri

Öncelikle, Battlefield 4’ü oynamanın 2022’de hiç olmadığı kadar kolay olduğunu belirterek başlayalım. Oyun, 2020’de EA oyunlarının ve EA’in aylık/yıllık gamepass usülü abonelik sisteminin Steam’e gelmesinden beri hem Origin hem Steam üzerinden oynanabiliyor.
Oyunun indirimsiz fiyatı 289 TL olsa da neredeyse her ay 33 TL’ye indirimde almak mümkün oluyor. Bunun yanında oyun aylık 29 TL olan ve onlarca daha EA oyununa erişmenizi sağlayan EA Play abonelik sistemine de dahil.

Sistem gereksinimleri alanında da Battlefield 4 oldukça düşük özellikler talep ediyor. Eski dizüstü bilgisayarlarınızda bile 40-60 FPS arasında oynamanız mümkün olabilir. Tabii FPS sayılarınız haritadan haritaya da değişiklik gösterecektir.

Sistem gereksinimleri yazımızı okumak için fotoğrafa tıklayabilirsiniz.

Battlefield 4 sistem gereksinimleri

Oynanış – Hala Sağlam

Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki, Battlefield 4 2021’de hala oynanış olarak tatmin ediciliğini koruyor. Yeterince sağlam atış ve hareket sistemlerinin yanında, Battlefield 4 seriyi ikonik kılan ve 2042’nin de reklamlarında büyük yer verdiği ”Sadece Battlefield’da bulabileceğiniz Battlefield anları” alanında da hala benzersiz bir deneyim sunuyor. 64 kişilik dev savaş alanlarında düzenli olarak bir film sahnesinde gibi veya hikayeli bir aksiyon oyununun içinde gibi hissediyorsunuz.

Battlefield 4

Doğru sunucuda, doğru yerde olduğunuzda Battlefield 4 kesinlikle modern zamanda geçen oyun pazarında bulabileceğiniz en içine çeken atmosferlerden birine sahip. 2042 de kuşkusuz benzer bir ortam sunacak olsa da zamanın biraz daha ileride olmasının getirdiği unsurlar ve özel yeteneklere sahip olan Specialist sisteminden dolayı BF4 ikilinin daha saf ve katıksız olanı olarak öne çıkıyor.

Battlefield Tarzı 8 Oyun

Düşük Oyuncu Sayıları ve Hileli Sunucular

Öncelikle, hileli derken kast ettiğimiz aimbot veya wallhack gibi hile yapan oyuncular değil. Sunucuların kendileri, birtakım hileler kullanarak sunucularını dolu gibi gösteriyorlar. Resmi DICE sunucularının da yıllar önce kapanmasıyla birlikte oyundaki 58-60 kişi var gibi gösterilen ama aslında 15-20 kişinin olduğu topluluk sunucuları ne yazık ki oldukça fazla. Ancak buna yakalanmamanın yolları da neyse ki mevcut. Oyunun resmi Battlelog sitesini kullanarak sunucuların gerçek oyuncu sayılarını nasıl görebileceğinizi bu rehberden öğrenebilirsiniz.

BF4 Server

Buna rağmen, Battlefield 4 hala oldukça büyük bir oyuncu topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Herhangi bir zamanda, 64-32 kişilik sonuna kadar dolu 15-20 sunucu bulmanız mümkün. Bunların çoğu Avrupa bölgesinde olmakla birlikte farklı bölgelerde de birçok sunucu mevcut. Steam oyuncu sayılarını takip eden Steamcharts sitesine göre, oyunu yalnızca Steam’da günde ortalama 7 bin kişi oynuyor. Origin oyuncu sayılarını takip etmenin bir yolu yok ancak oyunun daha uzun süredir yer aldığı platform olmasını ve birçok kez ücretsiz dağıtılmasını göz önünde bulundurduğumuzda orada da en az Steam kadar oyuncu olduğunu varsayabiliriz. Yani günde ortalama 10-14 bin oyuncu, 2022’de hala Battlefield 4 oynuyor.

Yeni Oyuncu Deneyimi

Çıkışının üzerinden bu kadar zaman geçmesine ek olarak yıllar boyu Origin üzerinde birçok kez ücretsiz dağıtılmış, üstüne üstlük daha geçtiğimiz haziran ayı Amazon Prime’da bedava olan Battlefield 4’e haliyle şu an başlamak oldukça zorlayıcı olabilir, lakin oyuna henüz bu yaz başlayan oyuncular bile büyük ilerlemeler kaydetmiş ve birçok şeyi açmış duruma geldiler.

Yine de, tam donanımlı oyuncuların yanında 0 seviye başlangıç silahıyla uzun süre oynamanız şart değil. Oyun size onlarca ücretsiz battlepack veriyor ve bunların içinden birçok %200 deneyim puanı arttırıcı çıkıyor. Bunları açarak ve kolayca kill kasabileceğiniz ufak/yakın harita ve modlarda oynayarak oldukça kısa zamanda diğer oyuncuları yakalayacak seviyeye gelebilirsiniz.

BF4 Team Deathmatch
Operation Locker, yakın mesafelerde çatışabileceğiniz ve kısa sürede birçok silahın kilidini açabileceğiniz en popüler haritalardan biri.

PunkBuster (Anti-Hile) Sorunları

Oyuncuların en çok yaşadığı sorunlardan biri de oyunun anti hile korumasını sağlayan PunkBuster ile. Özellikle bazı bilgisayarlar konfigürasyonlarıyla uyum sorunu yaşayan program, bu oyuncuların herhangi bir sunucuya katılmasını engelliyor ve oyunu oynanılamaz kılıyor.

Neyse ki, bu sorunu da çözmek çok zor değil. Olay PunkBuster programının geliştiricisi Even Balance’in sitesine girip kurulumu manüel olarak yapmaktan ibaret. Detaylı bilgileri bu Steam rehberinde bulabilirsiniz. (İngilizce)

battlefield jet

Sonsöz

Battlefield 4, 2022’de kuşkusuz bazı sorunlar ile karşı karşı karşıya olsa da yazıda anlattığımız gibi bu sorunların hiçbiri deneyimi tam anlamıyla baltalayacak büyüklükte değiller. Yani sonuç olarak evet, 2022’de hala rahatça BF4 oynayabilirsiniz, oyunun bu ufak sıkıntılarını aklınızda bulundurun yeter.

Bir başka nostaljik Battlefield oyunu daha arıyorsanız Battlefield Heroes hakkındaki yazımızı da buradan okuyabilirsiniz. İyi oyunlar!

 

Hakkında Ali Ergül

nicelikten ziyade nitelik ve özgünlüğe inanan bir oyun meraklısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir