Anasayfa > Blog > CS:GO Eco Nedir, Eco Round Ne Demek, Neden Yapılır?

CS:GO Eco Nedir, Eco Round Ne Demek, Neden Yapılır?

CS:GO oyununda kullanılan eco terimi ne anlama gelir, nedir, eco buy turlarında takımın ekonomisi nasıl yönetilir? Detaylar yazımızda.

Oyundaki tur tur işleyen ekonomi sistemi, Counter-Strike: Global Offensive’i diğer birçok FPS oyunundan ayıran özelliklerden biri. Oyuncular, turlara belli bir miktarda parayla başlıyor ve her tur bu parayı farklı silahlar, ekipmanlar almak için kullanabiliyor. Oyun esnasında alınan skorlar da kullanılan silaha bağlı olarak farklı para ödüllerini oyunculara verebiliyor. Bu sayede oyuncuların maç boyunca yönetmesi gereken bir takım ekonomisi oluşuyor.

CS:GO Mouse İle Zıplama

Her turun başında belli bir miktarda paraya sahip olsak ve bu parayla takımın işine yarayabilecek ekipmanlar alabilsek de bazı durumlarda bu seçeneği kullanmayıp eco kalmak, yani bir şey almadan turu oynamak gerekebiliyor. Bunun hangi durumlarda nasıl uygulayacağını, ne olduğunu yazımızda anlattık.

CS:GO Eco Nedir?

  • CS:GO’da eco (economic round) olarak adlandırılan turlar, takımın neredeyse hiçbir şey almadığı rauntlara verilen isimdir.

Eco turlarında oyuncular genelde hiçbir şey almaz, veya sadece bir tabanca yahut vücut zırhı alarak rakipten silah düşürmeye çalışır. Bu stratejinin neden uygulandığına da yazımızın devamında yer verdik.

En İyi CS:GO Crosshair Kodları

CS:GO’da Neden Eco Yapılır?

Kaybedilen turun ardından mahvolmuş bir ekonomiye sahip takımdaysanız, ne alırsanız alın rakibin ekipmanı çok güçlü olduğu için büyük ihtimalle kazanamayacağınız bir turun içindeyseniz eco yapmak işinize gelecektir. Çünkü zaten kaybedilecek bir turu bilerek feda etmenizin ardından ekonominizi kurtarıp sonraki tura daha güçlü bir şekilde girebilirsiniz. Kaybederseniz oyunun biteceği, bir yarının sonu olan rauntlarda ise takdir edeceğiniz üzere eco yapmak mantıksız bir strateji olarak karşımıza çıkıyor, çünkü eco yaptıktan sonra güçlü bir şekilde girebileceğiniz herhangi bir tur bulunmuyor.

Kısacası zaten kaybedeceğiniz bir turda silah almayarak en azından ekonominizi kurtarmış ve sonraki turlara daha iyi bir durumda girmiş oluyorsunuz. Almazsanız oyunu kaybedeceğiniz, veya bir yarıya son veren turlarda ise eco yapmamanız gerekiyor.

CS:GO Eco Taktikleri

Eco stratejisini uygulamanızın ardından klasik bir oyun sürdürmek en azından ortalama-düşük rütbelerde işinize gelmeyebilir. Özellikle CT tarafında beklenmedik bir şekilde rakibinizin üzerine giderseniz bazı oyuncuları tek yakalayabilir, silahını almanızın ardından çok avantajlı bir tur geçirebilirsiniz. Eco turlarını bu şekilde kazanmanız durumunda ise sonraki turda rakibinizin karşısına orantısız bir güç olarak çıkabilirsiniz. T tarafında ise çok hızlı bir şekilde alana girmeyi denemeden rakibin üzerinize gelmesini pusarak beklemeniz işinize yarayabilir.

Bu taktiklerin genel olarak rahat oynanan düşük rütbelerde işe yarayacağını, yüksek rütbelerde güme gidebileceğini belirtelim.

CS:GO Eco ve Force Arasındaki Fark

Paranızın olmadığı bir turda uyguladığınız tek strateji eco değil tabii ki. Oyunun gidişatına göre force-buy stratejisini kullanarak riski daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliyorsunuz.

Paranız yoksa ve turu kaybederseniz maçı verecek durumdaysanız elinizdeki bütün parayla alabildiğinizi almanız daha mantıklı oluyor. Aynı zamanda ilk yarının sonundaysanız, paranızı taşıyabileceğiniz bir sonraki raunt yoksa da bütün kaynağınızla ekipman edinmeniz doğru tercih.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir