Anasayfa > İncelemeler > EA Sports FC 24 İnceleme

EA Sports FC 24 İnceleme

EA Sports FC 24

FIFA'nın gidişiyle rakipsiz olduğu piyasada kanıtlaması gereken bazı şeyler olan bu yeni seri, eski oyuna çok fazla yenilik katmamış olsa da kimi pürüzleri temizleyerek bu sene de gözden düşmeyeceğini göstermiş oldu.

80

EA Sports FC 24 inceleme dosyası ile karşınızdayız! Uzun zamandır heyecanla beklenen, yılın en büyük spor oyunu sonunda çıktı. FIFA’nın EA FC’ye dönüşümünü gelin, inceleyelim.

2010’lu yıllarda her yazın bitişi ve yılın son çeyreğinin birlikte yeni spor oyunlarının çıkışı yaklaşır. Bu süreçte PES mi FIFA mı kavgaları yeniden ateşlenir. Oyuncular “bu sene neler eklenmiş” diye CD kutularının arkaları okur. Şimdi elde ne PES var ne de FIFA…

ea sports fc 24 inceleme

Firmaların hala anlam veremediğimiz yeniden isimlendirme stratejileriyle biri e-Football oldu diğeri EA FC. Eskinin PES’i şimdinin e-Football’u artık üst üste vasat oyunlarıyla rekabetten silinirken FIFA, EA Sports FC adıyla yeni neslin ilk oyununu çıkararak “ben hala buradayım!” dedi. FIFA organizasyonu ile anlaşması biten Electronic Arts, kendi ayakları üzerinde de durabileceğini EA Sports FC 24 ya da kısa adıyla FC 24 ile gösterebilecek mi hep birlikte göreceğiz.

EA Sports FC 24 İnceleme: Sunucular 

Merak etmeyin, Derek Rae ve Steward Robson’ın alıştığınız diyalogları bu oyunda da değişmeden yerlerini almış. Keşke biraz köklü değişiklik görebilseydik. Bu taraftaki ufak tefek değişiklikler yıllardır devam eden seride biraz kolaya kaçılıyormuş hissi veriyor. Oyuna yeterince zaman ayırmış her oyuncu bu ikilinin tüm konuşmalarını ezberlemiştir büyük ihtimalle.

Grafikler 

Oyunun daha “fotorealistik” ve gerçekçi ögelerle donatıldığını söylemek mümkün. Saha daha “çim gibi” hisseettirirken oyuncuların suratları da bir önceki oyuna göre daha canlı görünüyor. Maç aralarında daha fazla soyunma odası gibi farklı ara sahnelerin gösterilmesi de oyun hissiyatına büyük katkı sağlamış.

Menü

Değişen menüden bahsetmesek olmaz. Yatay menü FC 24 ile birlikte dikey bir menü haline gelmiş ve ekranın solunda yerini almış. Bu değişiklik yıllardır yatay menüye alışmış olan beni pek memnun etmese de daha fazla içeriğe ev sahipliği yapması ve detay miktarıyla birlikte oyuncuların bir kısmının gönlünü almayı başarmış durumda.

Önceki oyunlarda yatay menüdeki ana başlıklardan tıklayarak alt başlıkları görüntülüyorken, FC 24’te ihtiyacımız olan çoğu oyun modu ana başlık halinde alt alta listelenmiş. EA’in bu yaklaşımı yakın zamanda F1 oyunlarında benimsediğini oyunseverler hatırlayacaktır.

Hakemler

Oyundaki keyifli değişikliklerden birisi hakemler olmuş. Kart gerektiren pozisyonlarda bir anda hakemin kamerasına geçerek hakemin gözünden tartışmaları görebiliyor ve kart görmemizi hakem “POV”undan izleyebiliyoruz.

Hakemlerin ayrıca farklı kişilikleri olması da oyuna renk katmış diyebiliriz, oyunu deneyimlediğimiz süreçte hakemlerin düdük çaldığı pozisyonlar arasında ciddi farklar sezdik. Kimi hakemin omuz omuza değerlendirdiği pozisyonlarda başka bir hakem penaltı noktasını bile gösterebiliyor. Tabi rekabetçi oynuyorsanız bu durum biraz sinirlenmenize yol açabilir.

 

Kadın Futbolu

ea sports fc 24 inceleme

FC 24 kadın futbolu konusunda büyük bir adım atarak kadın futbolcuları Ultimate Team moduna ekledi. Aslında bu EA’in kadın futbolunu oyunlara adapte etmek için ilk çalışması değil. FIFA 16’dan beri kadın milli takımları oyunda yer alırken FIFA 23 ile birlikte 36 farklı kadın futbol takımı da oyuna eklenmişti.

FC 24’ün farkı ise Ultimate Team modunda paketlerden erkek oyuncularla birlikte kadın oyuncuların da çıkabilmesi ve kadınların kadroda erkeklerle birlikte oynayabilmesi oldu. Bu durum özellikle Ultimate Team “fanatikleri”ni biraz sarsmış gibi gözüküyor. Ultimate Team fanatiklerinin oyuncuların cinsiyetinden mağdur olmak yerine futbolun keyfini çıkarmaları süper bir çözüm olur bizce.

Modlar ve Oynanış

En büyük değişiklikleri Ultimate Team modunda gördüğümüzü anlatmıştık. Kariyer modları birkaç düzeltmenin dışında neredeyse birebir aynı demek mümkün. Oyun içi kamera açıları, bazı yeni mekanikler, oynanışta ilk başta kendini fazlasıyla hissettiren ancak sonradan alışılan yavaşlık, yapay zekanın önceki oyunlara kıyasla kendini geliştirmiş olması gibi bazı detaylar oynanışta ön plana çıkıyor.

EA Sports FC 24 İnceleme – Son Söz

EA Sports FC 24 İnceleme dosyamızın böylelikle sonuna geldik. FIFA’nın gidişiyle rakipsiz olduğu piyasada kanıtlaması gereken bazı şeyler olan bu yeni seri, eski oyuna çok fazla yenilik katmamış olsa da kimi pürüzleri temizleyerek bu sene de gözden düşmeyeceğini göstermiş oldu.

Bu sebeple oyuna puanımız 10 üzerinden 8! “FIFA  ne yaparsa yapsın oynanır abi!” klişemizi artık “FC ne yapsa oynanır abi!” olarak değiştireceğiz gibi görünüyor, çünkü her ne kadar oyunlarda çok az yenilik yapmasıyla eleştiriliyor olsalar da, EA her sene istikrarlı bir şekilde büyük kitlelere ulaşmayı ve futbol çılgınlığını yaşatmayı sürdürecek.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir