Anasayfa > Teknoloji Haberleri > GTA 5 “Fotorealizm” Modu Yapay Zekadan Destek Alıyor

GTA 5 “Fotorealizm” Modu Yapay Zekadan Destek Alıyor

Makine öğrenmesi ve yapay zeka ile desteklenen yeni GTA 5 “Fotorealizm” modunda çok gerçekçi oyun içi görüntüler elde edildi. Detaylar yazımızda.

Görüntü işlemede büyük başarılara imza atan makine öğrenmesi kullanan yapay zekalar, oyun dünyasına da el attı. Cornell Üniversitesi’nden 4 öğrencinin çalışmalarıyla hayata geçirilen projede, makine öğrenmesi desteğiyle GTA 5 görüntüleri gerçek dünyaya benzetilmeye çalışıldı. İsimleri Stephen R. Richter, Hassan Abu al-Haija ve Vladlin Colton olarak açıklanan öğrenciler, oyun içi görüntüleri sahne sahne analiz edip değiştiren bir algoritma tasarladı. Bu algoritmanın GTA 5’ten bir kesit üzerinde çalışmasının ardından ise aşağıdaki görüntüler ortaya çıktı:

Öğrenciler görüntüleri işlerken, “The Cityscapes” adını verdikleri bir veri havuzundan yararlanmış. Bu havuz Almanya’dan araç kameralarının çektiği görüntüleri içeriyor. Yapay zekanın oyuna bir anda mavimsi soğuk bir filtre ekleme sebebi de bu çünkü yapay zekanın eğitildiği veriler Alman sokaklarını ve renk algılama yeteneği daha düşük olan araba kameralarını baz alıyor. Bu görüntüleri de aşağıda görebilirsiniz:

cityscapes

Bu araştırmanın sonucunda elde edilen GTA 5 Fotorealizm modu, oyunlarda gerçek dünyadan kamera görüntülerine benzer bir hava yakalayabilmek için yapay zekadan yararlanılabileceği ortaya koymuş oluyor. Bu “mod” henüz sadece bir yapay zeka araştırmasından ibaret olsa da gelecekte bu 4 öğrencinin çabaları sayesinde tamamen gerçekçi bir GTA 5 moduna sahip olabiliriz.  Tabi Rockstar Games, Los Santos gibi kargaşa dolu, rengarenk bir şehrin ışıltısını gerçek hayata benzetmek uğruna soldurmak istemez. Kabul edebiliriz ki oyunların dünyası gerçek dünyadan biraz daha renkli. Ama gelecek oyun projelerinde bu gerçekçi yaklaşım çok büyük işler yapılmasına yardımcı olabilir.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir