Anasayfa > Blog > HUD Ne Demek? (Oyun)

HUD Ne Demek? (Oyun)

Birçok oyunda karşılaştığımız HUD ne demek, bu terim ne anlama gelir ve açılımı nedir? Gelin inceleyelim.

Binlerce esere sahip olan oyun dünyası, kendi içerisinde bir jargon oluşturmuş durumda. Bu jargonun içerisinde özellikle oyunlarda kullanılan GG, WP gibi birçok popüler kelimenin yanı sıra teknik terimler de bulunmakta. HUD da bu terimlerden bir tanesi.

Oyunlarda HUD Ne Demek?

  • Açılımı heads-up display olan ve oyun içerisinde belli başlı göstergeleri ekranda sunan HUD, oyun arayüzü anlamına gelir.

hud-ne-demek

Bu arayüz, oyunlarda ekranın köşelerinde, kenarlarında veya üstünde bulunur. Oyuncuya ne kadar canının, mermisinin veya enerjisinin kaldığını, yeteneklerinin durumunu, sahip olduğu nesneleri vb. gösterir.

HUD’un kapsamına can sayısı, kalan vakit, sahip olunan silah ve mermi sayısı, yeteneklerin durumu, menü, oyun ilerlemesi, mini harita, hız göstergesi, alt yazılar, nişangâh (crosshair), gizlilik göstergesi, pusula, görev oku gibi göstergeler dahildir. Bu göstergeler oyundan oyuna değişiklik gösterebilir. Örneğin League of Legends’taki HUD’da yeteneklerimizi görürken CS:GO’daki HUD’da silahlarımızı ve mermi sayılarımızı görebiliriz. RPG‘lerin HUD’unda ise görev oku veya gizlilik göstergesi gibi göstergelerle daha sık karşılaşabiliriz.

Oyun içi arayüz kapatılınca ekranda tamamen oyun kaldığı için oyun içinde fotoğraflar çekilirken genelde bu arayüz kapatılır.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir