Anasayfa > Blog > Jumpscare Nedir? Jump Scare Ne Demek?

Jumpscare Nedir? Jump Scare Ne Demek?

Gerilim ve korku yapımlarıyla hayatımıza giren bir kavram olan jumpscare nedir ve jump scare ne demek gelin öğrenelim.

Jumpscare, Sıçra & Kork anlamına gelen ve İngilizce olan Jump & Scare kavramının birleşimidir. Korku ve gerilime dayalı dizi, film ve oyunlarda kullanılan ucuz bir korkutma tekniğidir. Bu teknikte izleyiciyi korkutmak için kullanılan materyaller bir anda ekranda ekrana gelir. İzleyici panikle, korkarak sıçrar. Atmosferin gerginliği, müzik ve ses efektleriyle harmanlanan korkunç öğeler bu vesileyle insanların yüreğini ağzına getirir.

Trilogy Ne Demek?

Jumpscare Neden Sevilmez

Popüler kültür, bu öğeleri barındıran eserleri ucuzlukla ve kalitesizlikle suçlar ve onlara şans tanımak istemez. Çünkü gerçekten de bu atmosfer kolaylıkla yaratılabilir ve korkunç bir görsel hangimizin önüne bir anda yüksek bir sesle getirilse korkarak sıçrarız. Ancak zekâ ile karıştırılarak hazırlanan muhteşem gerilim ve korku sekanslarının yanında kolaya kaçmak olduğu da bir gerçek. İnsanlar da bu kolaya kaçma formülünün uygulandığı yapımları doğal olarak sevmiyorlar diye özetleyebiliriz.

Mini Dizi Nedir?

Çok Bilindik Bir Jumpscare Örneği: Maze Game

Bu yapımda siz aşırı konsantre bir şekilde oyununuzu küçücük labirentlerde farenizi duvarlardan uzak tutarak ilerletirsiniz. Tam o esnada, sizin bu boşa düşmüşlüğünüzden faydalanan oyun karşınıza korkunç bir suratı, aşırı yüksek bir sesle birlikte çıkartır. İnternetin ilk yıllarında fenomenleşen Maze Game, Cam Scare ve Jump Scare denildiğinde akla gelen en popüler işlerden birisi.

maze game jumpscare

Jump & Scare İçeren Bazı Yapımlar

İçerisinde bu korku yöntemini barındıran pek çok yapım olduğundan bahsetmiştik. Bu yapımlar çoğunlukla popüler kültür tarafından dışlanıyor olsa da, üretimi kolay olduğu için ilginç bir şekilde üretilmeye devam ediyor. Ayrıca bu yapımların tamamının da dışlanmadığını söyleyelim, zekâ ile yoğrulduğu zaman tebrik de edilebiliyorlar. Bu işlerden bazılarını sizler için listeleyelim.

Filmler:

  • Dabbe
  • It
  • Scream
  • Paranormal Activity
  • Siccin

Oyunlar:

  • Devour
  • Maze Game
  • Outlast
  • Slender: The Eight Pages
  • Nosferatu: The Warth of Malachi

Umarız yazımız size sorunuzun yanıtını yeterince vermiştir ancak veremediyse de yorumlarda bizimle her zaman iletişime geçebileceğinizi hatırlatalım. Sonraki içeriklerimizde görüşene kadar, kendinize iyi bakın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir