Anasayfa > İncelemeler > Mini Motorways İnceleme Dosyası – Trafik Sizin Elinizde

Mini Motorways İnceleme Dosyası – Trafik Sizin Elinizde

Mini Motorways

Mini Motorways, her türden oyuncunun rahatça kavrayıp oynayabileceği bir deneyim sunarken, gerçekten kafasına koyanların oyunun çeşitli mekaniklerini yaratıcı şekillerde kullanarak strateji bilgilerini konuşturabilecekleri açık uçlu oyunlara da izin veriyor.

9.0

Şehir kurma oyunları, çokça oynanan ve hemen her oyuncunun bildiği bir strateji oyunu alt türü ve bu tarz oyunlar, içlerinde her zaman trafik ve ulaşım alanlarında problem çözme unsurları da barındırırlar. Peki, bu unsurları alıp kendi başlarına oyunlaştırsaydık? Mini Motorways, tam da bunu yapıyor.

Önceki oyunları minimalist metro ağı kurma oyunu Mini Metro ile hatrı sayılır bir takipçi ve oyuncu sayısına ulaşan Dinosaur Polo Club’un devam oyunu Mini Motorways, Steam çıkışını 20 Temmuz 2021’de yapmış bir bulmaca/strateji oyunu. Gelin oyuna biraz yakından bakalım.

Düşük Sistem Gereksinimleri ve Fiyat

Öncelikle, oyunu satın alacak ve deneyecekler için ilk etken tabii ki oyunun fiyat ve sistem gereksinimleri olacaktır. Bu noktada Mini Motorways çoğu strateji oyunundan, hatta genel olarak yakın zamanda çıkan her oyundan daha düşük sistem gereksinimlerine ve fiyat etiketine sahip. Fiyatı 18,50 TL olan oyun, yalnızca 2.0 GHz işlemci hızı, 350 MB yer ve 2006’dan itibaren yapılmış her bilgisayarda olan Shader Model 4.0’ı destekleyen bir ekran kartı istiyor. Yani son 15 yıldan herhangi bir laptopta oyunu rahatça çalıştırabilirsiniz. Türkçe dil desteği olması da bir artı tabii ki.

Sistemi Olmayan Oyuncular İçin 10 Oyun

Herkes için Strateji

Araba yolculukları ve trafik hepimizin günlük hayatının büyük parçaları ve çoğumuz, trafikte beklerken veya gereksiz derecede uzun bir yoldayken ”Ben olsam bu yolu böyle yapardım” veya ”buraya neden şöyle bir yol daha yapmamışlar ki” gibi cümleler kurmuşuzdur. Artık Mini Motorways ile bu fantazilerimizi gerçekleştirmemiz mümkün! Oyunun bu basit konsepti, strateji oyunları ile arası olmayanların da oynayabileceği bir deneyim olmasının temelinde yatıyor. Her yaştan her insanın kolayca kavrayabileceği Mini Motorways’in temel mantığı çok basit, kırmızı evler, kırmızı marketlere gitmek istiyor, mavi evler ise mavi marketlere. Oyun ilerledikçe, ev ve marketlerin aralarındaki mesafe artıyor ve yollar kesiştikçe trafik baş göstermeye başlıyor. Farklı renklerde ev ve marketlerin de ortaya çıkışı ile oyun sizi her an tetikte olmaya zorluyor. Beklenmedik bir yerde beklenmedik renk bir marketin ortaya çıkışı bütün trafiği kaosa sürükleyebilir.

Mini Motorways

Hayatınızda hiç strateji oyunu oynamamışsanız, rahatça oyunu indirip temel şeyleri kavrayabilir ve oynamaya başlayabilirsiniz. Aksine, strateji konusunda bilgiliyseniz de oyunun mekaniklerini farklı ve yaratıcı şekillerde kullanmaya başlayabilir ve skorunuzu diğer oyunculardan öne çekebilirsiniz. Bu farklı kullanımlara en iyi örnek, ev/market ortaya çıkmasını istemediğiniz yerlere diğer yollar ile bağlantısı olmayan, boş yollar inşa ederek buralarda hiçbir şey oluşmamasını sağlamak verilebilir.

Oyunlaştırılmış Trafik Bilimi

Mini Motorways’te, ulaşım yollarına yaptığınız müdahalelerin sonuçlarını anında görüyorsunuz. Bir trafik sıkışıklığını çözmek için açtığınız alternatif bir yol da, bir çevreyolunun giriş veya çıkışını yalnızca bir sokak öteye taşıdığınızda tamamen farklı bir sokakta oluşan trafik sıkışıklığı da tamamen sizin eseriniz oluyor. Bu yüzden oyunu oynadıkça, trafiği iyi ya da kötü yönde etkileyen şeyleri kendiniz kavrayacak ve öğreneceksiniz. Ancak oyunda iyileşmeniz için gerçek trafik biliminin teori ve prensiplerini deneme-yanılma ve çıkarım yoluyla kavramanız gerekmesi, bazı oyuncuların oyunu öğrenirken zorlanmasına yol açabilir. Oyunda neyi yanlış veya neyi doğru yaptığınıza dair bir geri bildirim olmamakla birlikte, ada/kavşak veya otobanların pratikte kullanımı ve faydaları hakkında da bir bilgi verilmiyor. Bu alanda ufak bilgilendirmeler iyi olabilir.

mini motorways

Tekrar, Tekrar ve Tekrar

Mini Motorways, an itibarıyla 11 şehir içeriyor, ancak yapımcının önceki oyunu Mini Metro’nun yolundan devam ederek oyuna yeni şehirler de ekleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor, zira 2015’te çıkan Mini Metro’ya 2020’de hala yeni şehirler eklenmeye devam ediyordu. Tabii her oynadığınızda tamamen farklı bir şehir ve yol ağı kuruyor olmanız da oyunu taze tutuyor.

Mini Motorways

Bunun yanında Mini Motorways, oyunun temel oynanışına çılgınca ve bazen zorlaştırıcı, bazen kolaylaştırıcı modifikasyonlar yapan günlük ve haftalık mücadeleler de sunuyor. Sınırsız veya hiç olmayan kavşak veya köprülerden her hafta marketlerin renk değiştirmesine kadar çok farklı deneyimler sunan bu mücadeleler oyuna yeni şehirler eklenene kadar yeterli içerik sunacak şekilde tasarlanmış.

Metro ≠ Otoyol

Oyunun benim için can sıkan tek tarafı, yalnızca serinin önceki oyunu Mini Metro’yu oynadığım için fark ettiğim bir şey oldu. Önceki oyunda bulunan bazı özellikler, bu oyuna taşınmamış. Bunlardan ilki, Mini Metro’nun 3 farklı oyun modu: Extreme, Sonsuz ve yaratıcı modlar. Bu farklı modlar, o oyundaki metro ağı optimizasyonu ve yolcu yoğunluğunu kavramak için yeni oyunculara güvenli ve uygun bir ortam sağlarken, kendini test etmek isteyenler ve değişiklik isteyen emektarlar için de farklı bir deneyim sunuyordu. Bu tarz modların ilerleyen aylarda Mini Motorways’e de eklenmesi gerek.

İkinci eksik özellik ise, şehrinizin ve metro ağınızın baştan sona nasıl geliştiğini gösteren bir GIF kaydetme özelliği. Mini Motorways’te şehriniz ile yapabildiğiniz tek şey, oyunun bitmemiş iken şehrinizin şu anki trafik akışını gösteren bir GIF almak. Oyun bittikten sonra da, şehrin son halinin bir fotoğrafını çekebiliyorsunuz, herhangi bir video/gif kaydedemiyorsunuz. Mini Metro’da ise hem oyun sonu ve ortası hem fotoğraf hem de baştan sona video kaydetme özelliği mevcuttu. Bunun yanı sıra, Mini Metro’da oyununuz bittiğinde, aynı şehire sonsuz veya yaratıcı modlarda devam etme özelliği de vardı. Motorways’de bu modlar olmadığı için oyun bittiğinde, şehriniz yok oluyor.

Mini Metro istatistik

Son olarak, Mini Metro’da oyununuz bittiğinde metro ağınıza dair çok çeşitli interaktif istatistik tabloları görüntüleyebiliyor hatta bunları birbirleriyle karşılaştırabiliyordunuz.
Bu eksik özelliklerin hepsi umarım Mini Motorways’e de ilerleyen zamanlarda eklenir.

Sonsöz

Her yaştan, oyun deneyimi hangi seviyede olursa olsun herkesin oynayabileceği Mini Motorways, hoş görsel tasarımı ve dinamik oynanışı ile serinin önceki oyununa göre birçok alanda daha iyi bir iş çıkarmayı başarmış. Önceki oyununda var olan eksik özellikler de bu oyuna getirildiğinde ve tam potansiyeline ulaştığında, kaçırılmayacak strateji oyunları arasında yerini alacaktır.

Hakkında Ali Ergül

nicelikten ziyade nitelik ve özgünlüğe inanan bir oyun meraklısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir