Anasayfa > Blog > Pop-up Nedir? İzin Ayarları Nasıl Yapılır?

Pop-up Nedir? İzin Ayarları Nasıl Yapılır?

İnternetin ilk günlerinden günümüze kadar hayatta kalmayı başaran bir kavram olan Pop-up nedir? İzin ayarları nasıl yapılır?

Pop-up, bir internet sitesi ziyaretinde pencerenin üzerinde bir çerçeve ile açılan reklamlara verilen genel isimdir. Çerçevelerde yer alan reklamın içeriği ve çerçevenin boyutu duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu reklamlar çoğu zaman kötü niyetli olmasalar da kullanımı doğrudan etkiledikleri için ziyaretçilerin en sevmedikleri tür olduğu söylenebilir. Günümüzde popüler ad-block uygulamalarının neredeyse tamamı pop-up reklamları engellemek konusunda yeterlidir.

Reboot Ne Demek?

Pop-up Nedir? Kelime Nereden Gelmektedir?

İnternetin ilk yıllarında ortaya çıkan diğer pek çok benzer kelime gibi burada da İngilizce’den yaygınlaşan bir kelime görüyoruz. Pop-up kelimesi pat diye gelmek anlamına geliyor. Ancak net bir kelime bu kavram için oluşturulmuş değil. Dolayısıyla dünyanın geri kalanı gibi ülkemizde de kelime orijinal haliyle kullanılmakta.

Not: Günümüzde bazı teknoloji markaları pop-up kamera teknolojisini cihazlara eklemekte. Açılır yapıda bir kamera teknolojisi olduğu için bu isimle anıldığı düşünülebilir.

Kelimeyi yeterince yakından tanıdıysak gelin bir sonraki başlığımıza ilerleyelim. Bu sayede izin ayarlarının hangi yollarla yapıldığını görebilir ve dilediğinizde bu reklamlara izin verebilir ya da engelleyebilirsiniz.

pop-up nedir izin ayarları

Pop-up İzin Ayarları Nasıl Yapılır? Engelleme / İzin Verme

Bu noktada komuta tarayıcı ayarlarımızda diyebiliriz. İşte bu nedenle hangi tarayıcıyı kullandığınız önemli. Günümüzde halen kullanıcılar yoğunlukla Chrome tercih etselerde dışarıda pek çok Opera, Safari ve Brave gibi tarayıcıların da kullanıcılarının olduğu malum. Biz çoğunlukla bütün tarayıcılarda takip edebileceğiniz genel bir çizelge verelim ki kimseyi mağdur etmemiş olalım.

.io Nedir?

  • Kullandığınız tarayıcınızın ayarlar alanına erişin.
  • Arama çubuğu bulunuyorsa “pop-up” araması gerçekleştirin. Eğer böyle bir çubuk bulunmuyorsa “site izinleri” seçeneklerine ulaşın.
  • Site izinleri seçeneklerinin kimi zaman gizlilik, kimi zamansa reklam grubu altında yer alabildiğini unutmayın.
  • Burada pop-up reklamlara izin vermek isteyip istemediğinize karar vererek düzenlemelerinizi gerçekleştirin.

Not: Edge gibi bazı tarayıcılar tekil olarak pop-up kontrolü sağlama şansı tanımamakta. Bu tarayıcılarda doğrudan reklamları engelleyebilir ya da izin vermeye devam edebilirsiniz.

Umarız bu içeriğimiz ihtiyaç duyduğunuz yanıtları barındırıyordur. Eğer soru işaretleriniz devam ediyorsa yorumlarda belirtirseniz çok seviniriz. Sonraki içeriklerimizde görüşürüz, sağlıcakla kalın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir