Anasayfa > İncelemeler > Redfall İnceleme: Bizce Tek Başınıza Oynayın

Redfall İnceleme: Bizce Tek Başınıza Oynayın

Redfall

Oyunun pazarlaması her ne kadar eşli oynanışıyla yürütülse de siz oynayacaksanız tek başınıza olun!

6.5

Arkane tarafından geliştirilen Redfall inceleme dosyamızda oyunla ilgili görüşlerimizi sizinle paylaşıyoruz.

Öncelikle baştan söyleyelim, biz oyunu Bethesda Türkiye’nin yaptığı ön gösterimde yaklaşık bir buçuk saat deneme fırsatı elde etmiştik. Bu tecrübemizi Beril Özge “Tabikimars” Danacı, Onedio’daki içeriğinde kaleme almıştı da. Geçtiğimiz gün de, epeyce hevesli bir şekilde toplaştık tam bir lan party edasıyla oturduk bilgisayarlarımızın başına. Etkinlikte oynadığımız süreç oyunun giriş kısmı değildi ve tek başımıza oynayabiliyorduk. Özellikle cümlenin ikinci kısmı önemli. Çünkü etkinlikten gayet mutlu ayrılmıştık.

Oyun Tasarımı “Bu Bir Arkane Oyunu” Dedirtiyor

Evrene ilk girdiğiniz andan itibaren görsel yönleriyle sizi hoş bir Arkane oyunu karşılıyor. Tatlı çizimlerle dolu giriş sekansı, konuyu kavramamızı sağlıyor. Açılışın ardından korku dolu bir başka sekans başlıyor ki Dishonered’dan çıkmışçasına geriliyorsunuz. Evrene adım atıp, oyuna başladığınızda da bu etki azalmıyor. Gördüğünüz her kaplamada, kullandığınız her silahta kendisini göstermeye devam ediyor. Eğer yapım, grafikleriyle ilginizi çektiyse, yazının devamında göreceğiniz eleştirilere rağmen oyunu deneyebilirsiniz.

Vampir Kalbi

Tek Başınıza Oynuyorsanız Oyun Nasıl?

Bizim yaşadığımız 1.5 saatlik deneyimde, oyunun hiç fena sayılmayacak bir hikaye barındırdığını gözlemle fırsatımız olmuştu. Stüdyo ve yayıncının yetkilileri özellikle demo sekansının ana görevine bizi yönlendirmişti ve burada bir araya getirdiğimiz parçalar hoş bir hikaye göreceğimizi söylemişti bize. Tabii her şey hikaye ve grafikten ibaret değil.

Her ne kadar biraz yavan kalıyor olsa da, tek başınıza oynarken oynanış da çok kötü sayılmaz. UV mekaniği bizim için anlamsız ve can sıkıcı bir mekanik olmuştu örneğin. Sanki oyundaki temel ögeler yeterli değil diye üzerine “Hadi böyle de bir şey olsun” diyerek eklenmiş gibi duran bu mekanik dışında çok büyük sorunlar yoktu. Ateş etme hissiyatı gayet yeterliydi ve vampirleri ortadan kaldırdığımız temel dinamik de bence gayet iyi çalışmakta.

Oyunda yine de olmamış bir hissiyat var. Bu puan kırmamıza sebep olurdu ancak eğer oyunun performansı çok kişi oynarken de bu seviyede olsaydı doğrusu biraz daha yüksek bir puan verebilirdik. Şimdi Redfall İnceleme dosyamızda tam da bu konuya geliyoruz. Olmayan asıl şey. Eşli oyun deneyimi.

Arkane de Olsan Eşli Oyun Kolay İş Değil

Pek çok stüdyo eşli oyun deneyimini öne çıkaran yapımlar denedi. Pek çoğu başaramazken, çok özgün fikirlere sahip çeşitli bağımsız stüdyoların bu yükü omuzlayabildiğine şahit olduk. Arkane’den böyle bir haber aldığımızda da doğal olarak biraz korksak da, stüdyonun prestijine olan güvenle başarabileceğini düşünmüştük. Kimler katılır, kimler katılmaz bilemiyorum ancak bence maalesef başaramamış. Eksik, kötü bulduğum için gözüme çarpan bazı nedenleri birkaç maddeyle sıralayayım.

  • Eşli oynarken, takım arkadaşınızı izlediğinizde hareketleri gözünüze epeyce batıyor. Hele ki Özge gibi hızlı oynayan bir takım arkadaşınız varsa ve sürekli koşuyorsa gerçekten göz yorucu bir etkisi oluyor. Hızlı hareketleri, oyunun gerçekçiliğini azaltıyor.
  • Oyun, zorluk ayarını oyuncu sayısına göre ayarlamıyor gibi hissettik. Biz haritaya 2 kişi, normal zorluk ayarlarıyla daldık ve oyun bizim için haritada geziyormuşuz gibi ilerledi. Tabii oyunu tek gecede tamamlayamadık, belki ilerleyen kısımlarında bu çözülüyor olabilir. Ancak eğer böyleyse, iyi ki 4 kişilik bir ekiple dalmadık oynamaya.
  • Birden fazla oyuncuya özel oyun ne gibi dinamikler sunuyor diye merak ediyorsanız, pek umutlanmayın. Beraber oynarken görevi açmak için konuşmanız gereken 2 NPC ile sırayla konuşmanız gerekmesi ve birbirinize takıldığınız şakalar yapmanız dışında çok bir şeyle karşılaşmadık. Tabii tek kişi oynayabildiğimiz bu oyunu, 2, 3, 4 kişi de oynayabiliyor olmamız buradaki temel sebep olabilir.

Redfall İnceleme Dosyası: Sonuç

Oyun hoş grafikli ancak eşli oynanışı hiç de o kadar hoş olmayan bir Left 4 Dead hissi verdi işin aslı bize. O yüzden Arkane oyunları tutkunuysanız, biraz zayıf kaldığını açıkça söyleyebileceğimiz Redfall’u da oynayabilirsiniz. Ancak deneyim, kesinlikle tek başınıza daha iyi. Oyuna bir başkası dahil olduğu anda sırıtmalar başlıyor. Elbette deneysel bir yapım olduğu için, gönlümüzdeki tahtı sallanmadı stüdyonun. Ancak hakkını teslim edebileceğimiz pek fazla koz da vermedi bu oyunuyla bizlere.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir