Anasayfa > Blog > Steam Greenlight Nedir?

Steam Greenlight Nedir?

Oyun geliştiricilerin geçtiğimiz yıllardaki önem verdiği kavramlardan birisi olan Steam Greenlight Nedir? Buyurun anlatmaya çalışalım.

Steam Greenlight, oyununu Steam’de yayınlamak isteyen geliştiricilerin aşması gereken bir aşamaydı. Artık geçerli olmayan Greenlight sürecine göre platforma oyununu eklemek isteyen yayıncılar, oyunlarını öne kullanıcılara sunuyordu. Süreci dilimize ‘Yeşil ışık’ olarak çevirebiliriz. Sistem 6 Haziran 2017 tarihinde emekliye ayrıldı.

Steam Oyun İade Etme

Elbette sistemin geçerli olduğu dönemlerde de tüm yayıncılar ve geliştiriciler için uygulanmıyordu. Dolayısıyla Indie oyun geliştiricilerinin önünde bir engel olarak yer almış bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Geliştiriciler henüz oyunlarını yayımlamadan, kitle toplamaya odaklanmak zorunda kalıyorlar, bu konunun üzerine eğilip yatırım yapmaları gerekiyordu.

Greenlight Yerine Ne Geldi?

Sistem kalkınca, Valve platformu daha özgür ve yayıncı dostu bir hale getirmeye karar verdi. Bugün ücretli bir şekilde geliştiriciler oyunlarını platforma ekleyebiliyorlar. Elbette uygulama mağazalarında olduğu gibi Steam de eklenen içeriği kısaca ele alarak bir onay sürecine sokuyor. Fakat elbette bu süreç eskisi kadar çetin geçmemekte, oyunun orijinal olması, legal sorunlar oluşturmaması yeterli.

DLC Nedir?

Bu yeni sistemin adı Steam Direct. Direct sisteminde geliştiricilerin 100 Dolar tutarında bir ön ödeme yapmaları gerekiyor. Ancak oyun 1.000 Dolar tutarında kazanç elde ettiğinde (Uygulama içi satışlarla ya da direkt olarak ürün satışlarıyla), bu 100 Dolarlık ücreti de bizlere geri gönderiyorlar. Direct ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan okuyarak edinebilirsiniz.

Sistem bu versiyona geçtikten sonra platformda yer alan program ve oyun sayısında çok ciddi bir yükseliş olduğunu da unutmamak lazım. Umarız “Steam Greenlight Nedir?” sorunuza yeterli cevabı verebilmişizdir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir