Anasayfa > İncelemeler > Tekken 8 İnceleme: Herkes İçin Dövüş Oyunu

Tekken 8 İnceleme: Herkes İçin Dövüş Oyunu

Tekken 8

Tekken 8 kendisini oyuncu olarak tanımlayan herkesi çok mutlu edecek. Hem seriyi hem de dövüş oyunları türünü yeni bir noktaya taşıyan oyun neredeyse her yönüyle takdiri hak ediyor. Serinin önceki halkalarının en iyi yanlarını geliştirirken benim gibi bir tür acemisini de çok memnun etti.

95

Oyun dünyasının en köklü dövüş oyunu serilerinden olan Tekken, en yeni üyesi Tekken 8 ile ihtişamlı bir geri dönüşe imza attı. Türün mihmandarlarının aksine, seriye hiç el sürmemiş bir oyuncu olarak Tekken 8’in hikaye modunu mercek altına alıyorum.

Tüm dövüş oyunu kariyeri kontrolcü tuşlarına hızlı hızlı basmaktan ibaret olan biri olarak Tekken 8 bana ne ifade ediyor? Gelin, bir aceminin gözünden Tekken 8 inceleme dosyamıza bakalım.

Tekken 8 İnceleme: Herkes İçin Dövüş Oyunu

Tekken 8 yakın zaman da tam sürüm olarak çıktı ve türün sıkı takipçileri çoktan kavgaya başladı. Rekabetçi ortamda oyun incelemeleri ve oyuncu geri dönüşleri çok olumlu geri dönüşler aldı. Peki türe uzak kalan veya türle hiç aşinalığı olmayanlar için Tekken 8 nasıl bir oyun?

Cep yakan fiyatlar dolayısıyla bu yıl oyun alışverişinde tereddüt ediyorsanız, Tekken 8 alışveriş sepetinizde olmayı hak ediyor mu bir bakalım.

Her Yumrukta Dopamin

Tekken 8 İnceleme Dövüş

Tekken 8 hikaye modu oyuncusuna muhteşem bir görsel ve işitsel haz vadediyor. Sanırım oyunun en önemli değer önerilerinden bahsetmeden önce bunu unutmamak gerek. Tekken 8, kesinlikle büyüleyici karakter tasarımlarına ve göz alıcı arenalara sahip.

Hikaye modunun çoğu anında sanki Avengers Endgame finalinde gibisiniz. Abartılı hareketler, capcanlı animasyonlar ile her komutunuz ile bir görsel şölen başlıyor. Birbirine ölesiye saldıran ilginç karakterlerin kavgası neden bu kadar şahane görünüyor diye düşünebilirsiniz. Tekken 8, yakın zamanda çıkan dövüş oyunlarının görsel kalitesiyle başa baş yarışacak, hatta zaman zaman onları geride bırakacak düzeyde.

Bu noktada oyunun Unreal Engine 5 ile geliştirildiğini de belirtelim. Tekken 8, motorun inanılmaz kapasitesinden tüm gücüyle faydalanıyor. Bunu her darbede ve Paul’un lüle saçlarını özel vuruşu yapmadan önce sallanmasıyla görebilirsiniz.

Her ne kadar eski nesil dövüş oyunlarıyla çok vakit geçirmesem de, bir dönem atari salonlarında mazlum piksellerden dövüş oyunlarını da asla unutmadım. Tekken 8’in, aklımızı başımızdan alan o eski oyunların görsel ruhunu korurken, Tekken 3’teki devrimsel etkilerini de görebiliyorum. Bu bağlamda bence serinin vadettiği his ve görsellik noktasında Tekken 8 inanılmaz başarılı bir yapım.

Tekken 8 Hikayesi Nedir? 

Tekken 8 hikaye modunda Jin karakterine hayat veriyor ve dünyayı ele geçirmeye çalışan kötüyü engellemeye çalışıyorsunuz. Hikaye ilerledikçe oyun içindeki karakterler ile tanışıyorsunuz. Sürükleyici hikaye boyunca bu karakterler taraflarını belli ediyor.

Oyun karakter bolluğu ve çeşitliliği ile de oyuncuya hem deneyim hem de keşif anlamında geniş bir yelpaze sunuyor. Hatta kalabalık olan sahnelerde herkesi kendi dili ile konuştuğu bölümler de kendinizi bir anda Birleşmiş Milletler konferansında gibi hissedebilirsiniz.

Hikaye modunun genel akışında video seyret karşına çıkan “karakteri döv ve devam et” şeklinde gidiyor. Ayrıca hikayenin gidişatına göre ve durumuna göre hem farklı karakterler ile oynama şansınız oluyor, hem de farklı şekillerde rakipleri dövebileceğiniz modlar bulunuyor.

Bu belki de Tekken 8’in en iyi yönlerinden biri. Tek oyunculu moddaki dev içerik zenginliği oyunun çevrimiçi bileşenlerini tercih etmeyenler için biçilmiş kaftan. “Ben çok oyunculu oynayamam, o strese gelemem” diyenler için Tekken 8’in Arcade Quest gibi şahane modları kesinlikle övgüyü hak ediyor.

Hikaye modu oyuncuya ve zorluk seviyesine göre 4-6 saatlik bir oyun zamanı sunuyor. Bu da tür için oldukça yeterli bir süre. Çünkü hikaye modunun her anı epik bir filmin finali gibi tasarlanmış. Destansı kavga sahneleri, kahramanların efsanevi ve çok güçlü vuruşları ile beraber her an yoğun bir deneyim sizi bekliyor. Dolayısıyla hikaye modunun süresinin ve zorluğunu çok dengeli olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca hem karakterleri daha yakından tanımak hem de her karakteri deneyimlemek için Character Episodes kısımlarını da deneyerek bu süreyi uzatabilirsiniz. Bu modda karakterler hakkında ufak bilgiler alırken, oyunun rekabetçi moduna daha uygun turnuva oynuyorsunuz. Her karakter ile 3 tur , yarı final ve final karşılaşması yaparak bölümlerin sonuna ulaşabiliyorsunuz. Bu da diğer oyunculara karşı kendini sınamak için harika bir pratik fırsatı tanıyor.


Tekken 8 Her Açıdan Üstün Bir Yapım

Tekken 8 İnceleme Paul Kuma

“Bu yıl sınırlı sayıda oyun alacağım, Tekken 8 bunlardan biri olmalı mı?” sorusunun cevabı türün hayranları için belli. Tekken 8, en büyük rakipleri Mortal Kombat 1 ve Street Fighter 6’nın sunduğu değer önerilerini, kendine has muhteşemlikler ile harmanlıyor.

Tekken 8 ömrü uzun olan serilerin başarmakta zorlandığı bir şeyi de başarıyor. Hem serinin hayranlarını hem de türe uzak olan oyuncuları memnun edecek bir formüle sahip. Önceki Tekken oyunlarının en iyi yanlarını bünyesinde barındıran Tekken 8, gerçekten de “herkesi mutlu edecek dövüş oyunu” argümanına sahip diyebiliriz. Tek oyunculu taraftaki mod çeşitliliği ve her biri ayrı bir derya olan karakterler yüzünden oyunu sürekli oynamak istedim.

Tüm iyi yanları sayesinde Tekken 8, kendisini oyuncu olarak tanımlayan herkesin kütüphanesinde yer almalı. Çünkü Mishima ailesinin öyküsü ilginizi çekmezse Paul’un sağlam yumrukları size oyuna bağlayacaktır. Olur da Arcade Quest’ten sıkılırsanız Azucena ve King kapışmasındaki görsel şölen Tekken 8’i bir süre en sevdiğiniz oyunlardan biri haline getirecektir.

Oyunun çevrimiçi modüllerinde bir dakika bile harcamadan Tekken 8’de onlarca saat geçirebilirsiniz. The Dark Awakens, dövüşleri zenginleştiren Heat formülü, ve sizi giderek daha çok zorlayan Arcade Quest ile birlikte Tekken 8 harika bir tek oyunculu dövüş oyunu. Ancak deneyimli oyuncular için asıl imtihan çevrimiçi tarafta başlıyor ki, bu noktada netcode’un da şahane çalıştığına dair yorumlar olduğunun altını çizelim.

Senelerce Oynayacağız

Tekken 8 İnceleme Arcade Quest

Tekken 8, serinin kendine has en sevilen yönlerinden birini de başarıyla sergiliyor. Oyunu hiç bilmeyen biri bile tuşlara rastgele basma geleneğiyle Tekken 8’den zevk alabiliyor. Bunun üzerine oyundaki hızlı butonlar da şahane bir iş başarıyor.

Dövüş oyunu bilmeyen birini hızlıca oyuna alıştıracak olan bu mekanik Tekken 8’e çok yakışmış. Hatta ülkemizdeki oyun fiyatları bu kadar distopik düzeyde olmasaydı, sadece bu mekanik bile Tekken 8’i herkese önermek için yeterli olurdu.

Tekken 8’in tek oyunculu tarafı yeni oyuncular için oldukça iyi bir karşılama sunsa da Tekken 8 elbette ustalaşması epey zaman ve emek isteyen bir oyun. Bol karakter çeşitliliği ve her karakter özelinde olan çeşitli kombolar bu sürenin uzun olmasını sağlıyor. Ancak bu süreç derinlikten yoksun değil. Dolayısıyla Tekken 8 oynayarak becerilerinizi geliştirmek çoğu zaman sandığınız kadar yorucu olmayacak. Elbette bu durum çevrimiçi maçlar için geçerli değil. O tarafta sinir harbi geçirebilirsiniz. 

Tekken 8’de oldukça detaylı bir öğrenme modu var ve gayet güzel bir öğretici sunuyor. Bol tekrar ve çalışma sonrası oyunu buradan da öğrenebilirsiniz. Ancak hikaye modu ve karakter modları sayesinde soğuk bir öğrenme sürecinden kurtuluyorsunuz. Bu mod oyunun dünyası karakterlerin amaçlarını öğrenme fırsatı da sunuyor.

Tekken 8 İnceleme: Son Söz

Tekken 8 kendisini oyuncu olarak tanımlayan herkesi çok mutlu edecek. Hem seriyi hem de dövüş oyunları türünü yeni bir noktaya taşıyan oyun neredeyse her yönüyle takdiri hak ediyor. Serinin önceki halkalarının en iyi yanlarını geliştirirken benim gibi bir tür acemisini de çok memnun etti.

Olumlu

  • Türün ve serinin hayranları için vazgeçilmez bir başyapıt
  • Türe en yabancıyı oyuncuyu bile ısındıracak oynanış mekanikleri
  • Tek oyunculu modla düzinelerce saat memnun edecek içerik
  • Geniş, ikonik karakter destesi
  • Başarılı öğreticiler sayesinde hızlı alışmak mümkün

Olumsuz

  • Tekken’i Tekken yapan bazı karakterler yok
  • Hikayeyi takip etmek biraz güç olabilir

 

Her maçıyla epik film sahnelerini andıran mekanikler, şahane öğreticiler ve içerik çeşitliliği Tekken 8’i bu yılın favorileri arasına koyuyor.

Hakkında Özgür Erdönmez

...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir