Anasayfa > Blog > Ücretsiz RPG: Genshin Impact İnceleme

Ücretsiz RPG: Genshin Impact İnceleme

Genshin Impact

Fevkalade grafikleri, Breath of the Wild’i andıran açık dünyası ve şirin anime karakterlerinden oluşan gacha sistemi ile Genshin Impact kesinlikle oynanması gereken bir oyun. Üstelik ücretsiz.

9

Genshin Impact inceleme içeriği ile son zamanların en popüler oyunlarından biri olan ücretsiz RPG aksiyon oyununu mercek altına alıyoruz. Breath of the Wild ile ortaçağ anime temasını aynı potada eriten Genshin Impact nasıl bir oyun?

Genshin Impact inceleme

miHoYo tarafından geliştirilen ücretsiz yapım geçtiğimiz ayın son günlerinde çıkış yaptı. Tutarlı yapısı, zevkli oynanış sistemi ve fevkalade grafikleriyle kısa sürede yoğun ilgi toplayan Genshin Impact’i incelemeye aldık.

  • Geliştirici: miHoYo
  • Çıkış Tarihi: 28 Eylül 2020
  • Platformlar: PC, iOS, Android ve PlayStation 4

Şaşırtıcı, Şirin ve Tutarlı

Genshin Impact alıştığımız JRPG formlarını farklı bir şekilde benimsiyor ve özgün çizgisini oluşturmaya ilk dakikalarda başlıyor. Oyun başlar başlamaz görücüye çıkan sinematikte iki kardeşin ilahi bir varlığa karşı mücadele vermesini izliyoruz. Sinematiğin sonunda oyun bize biri erkek biri de kız olmak üzere iki karakterden seçim yapma şansı sunuyor. Karakterimizi belirledikten sonra ilahi varlık ana karakterin kardeşini kaçırıyor. Bu noktadan sonra oyun sizi muazzam görünen ve alabildiğine uzanan bir dünyaya olduğu gibi bırakıyor. Birçok ücretsiz çevrimiçi RPG oyununu aksine Genshin Impact bizi dakikalarca merak etmediğimiz bir lore ile esir tutmuyor. Fakat gayet köklü ve tutarlı bir hikayesi olduğunu da ana hikaye ilerledikçe belli ediyor.

Neredeyse her animede gördüğümüz pek tiz sesli minik bir peri eşliğinde hikayemize başlıyoruz. Paimon adındaki ufak peri kız görev ara sahnelerinde oyuna dahil oluyor. Nispeten uzak bir örnek olsa da oyundaki yeri bağlamında Black Desert Online adlı MMORPG’den hatırlayacağımız kara cine benzediğini söylemek mümkün. Kardeşini ararken uzak diyarlara gelen bir element savaşçısı olarak yanımızdaki küçük anime perisiyle yemyeşil diyarlarda yol alıyoruz.

Basit ve Etkili Bir Oynanış Sistemi

Oynanışın her tarafında adeta bir şirinliğin hakim olduğunu söylemek mümkün. Karakter seslendirmelerini de Japonca olarak seçtiğiniz anda kendinizi bir animenin içerisinde bulmanız işten bile değil.

Tüm bu şirinlik hegemonyası sizi sarıp sarmalarken oyun bir yandan da genel sistemini izah etmeye ilk dakikalardan başlıyor. Biri özel vuruş olmak üzere iki adet yeteneğe sahip karakterimiz ile ilk dakikalarda bir su topçuğu karşısında mücadeleye veriyoruz. Karakterimizin elementi Anemo yani Rüzgar olduğu için E tuşu ile düşmanı güçlü esintilerle savurabiliyoruz. Q ile etkinleştirilen özel vuruşumuz sayesinde de birçok düşmana fırtınalar gönderip alan hasarı vermek de mümkün.

Genshin Impact Elementler

Genshin Impact karakterleri farklı element sınıflarına ayrılıyor. Avatar’daki element bazlı savaşçılar gibi her karakter doğada bulunan elementler doğrultusunda savaşıyor. Oyunda yedi tane element mevcut.

  • Anemo (Rüzgar)
  • Geo (Yeryüzü)
  • Electro (Yıldırım)
  • Dendro (Doğa)
  • Hydro (Su)
  • Pyro (Ateş)
  • Cryo (Buz)

Ana karakterimiz bir Anemo savaşçısı olduğundan vuruşlarımız rüzgar ve hava ile bağlantılı olarak şekillendirilmiş. Oyunun ilk yarım saatinde karşılaşacağımız Amber adındaki karakter ile Pyro elementiyle tanışıyoruz. Burada Genshin Impact iki nokta üzerinden farklılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Çünkü oyunda neredeyse dilediğimiz her an karakter değişikliği yapabiliyoruz. Örneğin Anemo karakterimizle birtakım saldırılar yaptıktan sonra tek tuşla Pyro karaktere geçip düşmana alevler göndermek mümkün. Genshin Impact karakterleri ve element sistemiyle de sınavdan başarıyla geçiyor.

Element Tepkimeleri

Genshin Impact farklı elementler kullanan karakterlerin oynanış esnasında değiştirme şansını sunuyor. Fakat oynanış çeşitliliği bağlamında bunu da yeterli görmüyor ve element tepkimelerini dahil ediyor.

Oyunun açık dünyasında sarmaşıklarla bezenmiş  ve açılması mümkün olmayan sandıklarla karşılaşıyoruz. Anemo yani Rüzgar elementini kullanan bir karakter ile sandıkları açamazken, hemen partideki Pyro karaktere geçiş yapıp sarmaşıkları aleve verebiliyoruz. Ya da halihazırda bir su birikintisinin içinde bulunan düşmanlar, Electro element tipine sahip olan bir karakterin saldırısıyla suda çarpılabiliyor. Bununla beraber Cryo (buz) karakteri ile magma türündeki düşmanları da eritmek de mümkün.

Bununla beraber bir alev yaratığına Pyro bir karakterle saldırdığınız durumda da yaratık hasar almıyor. Oyun size karakterleri öylece sunmakla kalmayıp, onları sürekli kullanmak için de teşvik ediyor. Çevrimiçi aksiyon RPG oyunlarında kendi sisteminin ayağına sıkmayan bir yapımla karşılaşmak oldukça sevindirici.

Farklı elementlerin bu şekilde tepkimeye girmesi Genshin Impact’in çeşitliliğini kat kat artırırken, dövüş sistemini de daha renkli hale getiriyor. Böylece farklı karakterler arasında ani geçişler yaparak element reaksiyonları oluşturmak oldukça zevkli oluyor.

En Önemli Konulardan: Mikro-ödemeler

Hem grafikleri hem de oynanışıyla birçok açıdan sınavı başarıyla geçen Genshin Impact, özellikle ücretsiz olması sayesinde oldukça popüler bir hale gelmeyi başardı. Fakat her oyuncu gibi “acaba P2W” mi demeden geçemiyor, oyunda ilerlemek için gerçekten para ödememiz gerekiyor mu sorusunu sormadan edemiyoruz.

Neyse ki Genshin Impact farklı çizgisini bir kez daha koymayı başarmış. Çünkü oyunda para ödemeden dilediğiniz noktaya gelmek mümkün. Üstelik oyun size birkaç dakikada bir ödeme yap ısrarında da bulunmuyor. Elbette ki Gacha adı verilen bir loot sistemine ve birtakım mikro-ödemelere sahip olsa da ana hikaye ve genel oynanış bazında sizi ücret ödemeye zorlamıyor. Oynanışın devamında belki daha hoş karakterler ve kozmetik anlamda çekici eşyalar mikro-ödeme aracılığıyla elde edilse de Genshin Impact tahmin ettiğimiz kadar pay-to-progress ya da pay-to-win sistemlerini benimseyen bir yapım değil.

Adventure Rank ve Çok Oyunculu Sistem

Genshin Impact inceleme

Genshin Impact arkadaşlarla beraber oynama işlemi için öncelikle oyunun Adventure Rank sisteminde 16.seviyeye erişmeniz gerekiyor. Bunun için oyunun hikayesinin büyük bir kısmını bireysel olarak tamamlamalısınız. Neyse ki Adventure Rank seviyelerini atlamak tahmin ettiğimiz kadar zor değil.

16.seviyeye ulaşmak için bulduğunuz her sandığı açabilir, açık dünyada bulunan element noktalarını etkinleştirebilirsiniz. Genshin Impact Adventure Rank artırma konusunda uygulayabileceğiniz en etkili yöntem ise ilah heykellerine adak adamak olacaktır. Çevreden toplayabileceğiniz Amenoculus objesini Statues of the Seven adındaki  yapıların önünde kullanmanız gerekiyor. Kulağa geldiği kadar zor olmayan bu basit işlemlerle birkaç saat içerisinde seviye atlayabilirsiniz. Böylece Adventure Rank 16 olduğunuzda arkadaşlarınızla beraber Genshin Impact CO-OP modunu etkin hale getirebilirsiniz.

Genshin Impact İnceleme – Sonuç

Fevkalade grafikleri, Breath of the Wild’i andıran açık dünyası, şirin anime karakterleri ve alışılmışın dışındaki oynanış sistemiyle Genshin Impact kesinlikle oynanması gereken ücretsiz online RPG oyunlar arasına girmeyi başardı. Bedava olmasının yanı sıra oyuncuyu mikro-ödeme yapmaya zorlamaması ve kendi içerisinde tutarlı bir yapı sunmasıyla yapımın beğenimizi kazandığını söyleyebiliriz. Waifuculuk kazanacak diyor, zengin yapısıyla ilgimizi çeken Genshin Impact inceleme içeriğini sonlandırıyoruz. Genshin Impact’e kesinlikle bir şans tanımalısınız.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir