Anasayfa > Sanat Haberleri > Berlin Film Festivali’nde Ödüller Cinsiyetsiz Olacak!

Berlin Film Festivali’nde Ödüller Cinsiyetsiz Olacak!

Dünya çapındaki en prestijli film festivallerinden biri olan Berlin Film Festivali (Berlinale), gelecek yıldan itibaren uygulamaya geçecek olan bazı değişiklikleri açıkladı.

Berlin Film Festivali’nin açıkladığı en büyük değişim, oyunculuk dalındaki ödülleri önümüzdeki sene itibarıyla cinsiyetsiz olarak dağıtacakları bilgisiydi. “En iyi kadın oyuncu”, “en iyi erkek oyuncu”, “en iyi yardımcı erkek oyuncu”, “en iyi yardımcı kadın oyuncu” ödülleri yerlerini “en iyi performans” ve “en iyi yardımcı oyuncu” ibareleriyle dağıtılacak olan gümüş ayılara bırakıyor.

berlin-film-festivali

Berlin Film Festivali yöneticileri bu kararın verilme sebebini, sinema endüstrisinde toplumsal cinsiyet duyarlılığı yaratmak olarak açıkladı.

Bu kararın yanı sıra, Berlinale yönetimi Nazi tartışmalarının hedefi olan festivalin ilk yönetmeni Alfred Bauer adına verilen ödülü festivalden kaldırdı. Ödül bu sene yapılan törende de verilmemişti.

11-21 Şubat 2021’de yapılması planlanan festivalde “Gümüş Ayı Jüri Ödülü” adında yeni bir kategori oluşturuldu.

Uzun zamandır tartışma konusu olan ödül törenlerindeki cinsiyet ayrımı konusundaki ilk adımı atan Berlin Film Festivali, bu kararıyla gündeme geldi ve yeni tartışmalara yol açtı. Bazı kesimler, toplumsal cinsiyet eşitliği için atılan bu adımın, ödülü birkaç sene üst üste bir erkeğin alması durumunda feministlerin tepki göstereceği varsayımlarını öne sunarak desteklemedi. Büyük bir çoğunluksa, bunun geleceğin dünyasına atılan önemli bir adım olduğunu düşünerek desteklerini bildirdi. Bizler de bu adımın Oscar, Altın Küre, Emmy gibi prestijli ödül törenlerine örnek olmasını umuyoruz.

Hakkında Berfin ERGİN

Az şey bilip çok şey söyleyen bir sinema tutkunu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir