Anasayfa > İncelemeler > Bramble: The Mountain King İnceleme

Bramble: The Mountain King İnceleme

Bramble: The Mountain King

Yılın en dikkat çeken bağımsızlarından Bramble: The Mountain King, korku severleri tatmin edecek bir yapım olmuş. Masalsı dünyası ve korkunç başdüşmanlarıyla kesinlikle denemeye değer bir yapım.

7.5

Merhabalar pek değerli SaveButonu sakinleri. Buton çatısı altında yazacağım ilk incelememe hoş geldiniz. Ben Ertuğrul Burak Emanet ve karşınızda Bramble: The Mountain King!

Malumunuz 2023 yılı oyun açısından harika başladı. Yılın ikinci yarısının başlarındayken önümüzdeki günlerde de bir bu kadar güzel oyunlarla karşılaşacağımızı söylemek yalan olmaz.

Şimdiden hafızalardan silinmeyecek oyun senelerinden olan 2023’te Final Fantasy 16 gibi pek çok büyük bütçeli yapım çıkış yaptı. Ancak Bramble: The Mountain King bir bağımsız nispeten düşük bütçesine rağmen bu yılın başarılı işleri arasında yerini almış gibi görünüyor.

Peşin peşin söyleyeyim, oyunu beğenmiş olmama rağmen puanı 80-90’ları görmeyecektir. Ne yazık ki günümüz oyuncularında “bir şeyi beğendiysen puanı, 80 üstü olmalıdır algısı” var. Bu inceleme puanlarına da yansımış durumda. Oysa nice 70’lik oyunlar var ki ayıla bayıla oynanır.

Bramble: The Mountain King Nasıl Olmuş?

Bramble’ı istek listeme eklediğim zamanlarda korku oyunu diye eklemiştim. Oyun çıkıp, deneme fırsatı bulduğumda ise bir süre “Ben doğru mu hatırlıyorum? Bu nasıl korku oyunu?” diye düşündüm. Çok uzun olmasa da başlarda hem karakterimizin hem de çevrenin tatlılığı kendimi sorgulamama yetti.

Neyse ki çok geçmeden oyunun alametifarikası gün yüzüne çıktı. Oyuncuyu karşıladığı bu tatlı dünya sadece bir kamuflajmış. Oyunun ve ormanın derinliklerine girdikçe “Hayır! Bu şeyler daha çok küçük, ölmemelilerdi…” diye söylenirken bulacaksınız kendinizi.

bramble the mountain king inceleme

Kabaca platform bulmaca oyunu olarak özetleyebileceğimiz yapım Olle adında küçük bir çocuğun öyküsünü takip ediyor. Gece yarısı nefes nefese kabusundan uyanan Olle, ablasının odada olmadığını fark eder.

Bunun üzerine iş başa düşer ve Olle ormanın derinliklerine ablasını aramaya gider. Ablasını bulmaya ve başına gelen talihsizliklerden kurtarmaya çalışırken Olle birbirinden korkunç tehditle yüzleşmek zorunda kalır.

Oyunun hikayesi en azından başlangıç için kısaca böyle özetlenebilir. Karakterlerimizin başından geçen hikayenin yanı sıra oyunun dünyasının da kendine has bir hikayesi bulunuyor. Bu kısımlar her zaman oyuncuya direkt aktarılmıyor.

Ancak oyun boyunca gittiğiniz mekanları iyice incelerseniz karşınıza yeni bilgiler öğrenebileceğiniz kaynaklar da çıkacaktır.

İşin en güzel kısmı ise bulduğunuz bu kitapların hem görsel olarak hem de bir anlatıcı tarafından desteklenmesi oldu. Böylece hikaye takibini yan unsurlarda da olukça akıcı tutabilmişler.

Özünde Bir Bulmaca ve Platform Oyunu

Bramble: The Mountain King’in oynanışı platform ve platforma dayanıklı bulmacalardan oluşuyor. İlk bakışta biraz sığ görünse de 4-5 saatlik bir oyun için gayet tatmin edici durumda. Bununla beraber hem çevre hem de karşılaştığımız engellerde de bir tasarım başarısı var.

Oyunda ilerlediğimiz her anda yeni bir yerde olduğumuzu ve karşımızdaki tehlikelerin bilinmez olduğunu iliklerimize kadar hissediyoruz. Açıkçası başlamadan önce oyunun görsellik ve hikaye tarafında iyi iş çıkaracağını tahmin ediyordum. Ancak benzer bir deneyimi oynanış tarafında da görmek beni şaşırttı.

bramble the mountain king inceleme

Bramble’ın beni olumlu yönde en çok şaşırtan tarafı ise kesinlikle boss savaşları oldu. Oysaki ben bir tane bile etkileyici bir Boss savaşı beklemiyordum. Buna rağmen oyunun karşıma çıkardığı her başdüşman ve sundukları oynanış sekansları benden geçer not aldı. Özellikle son dövüş, doğru müzik kullanımıyla birlikte bir sunum şovuna dönüşüyor adeta.

Son Söz

Bramble: The Mountain King inceleme dosyamızda oyunun bu yılın en başarılı bağımsız yapımlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Bulmaca ve platform türünü sevenler oyunu Xbox Game Pass kütüphanesinden indirebilir. Dimfrost Studio imzalı oyunun Steam üzerinde 280,00 TL’den satışa çıktığının altını çizelim.

Steam’de bini aşkın incelemeyle Son Derece Olumlu notunu kapan Bramble: The Mountain King bende de benzer bir izlenim bıraktı. Bağımsız oyunların düştüğü hatalara çok daha az düşen oyun elbette kusursuz değil. Ancak vadettiklerini, hatta biraz daha fazlasını, bir bağımsız oyunun çapına göre başarıyla gerçekleştirdiklerini düşünüyorum.

Umarım geliştirici stüdyo Dimfrost, İskandinav öykülerinden esinlenerek tasarladığı Bramble: The Mountain King ile hedeflediği noktaya ulaşır. Benzer bir geliştirici anlayışıyla yaratıcılıklarını hiç kaybetmeden yeni oyunlar geliştirmeleri dileğiyle…

Hakkında Ertuğrul Burak Emanet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir