Anasayfa > Sanat Haberleri > May the 4th Be With You Ne Demek?

May the 4th Be With You Ne Demek?

May the 4th be with you ne demek? 4 Mayıs neden Star Wars günü olarak kutlanıyor? Bilmeniz gereken her şey detaylarıyla haberimizde.

Bugün arkadaşlarınız sosyal medyada Star Wars’la ilgili paylaşımlar yapıyor ve siz de neden olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bunun sebebi 4 Mayıs’ın dünya genelinde Star Wars Günü olarak kutlanması. Bu tarihin seçilmiş olması ise İngilizce bir kelime oyununa dayanıyor.

Bildiğiniz gibi, Star Wars’un belkemiğini oluşturan kavramın ismi Force (Türkçe Güç). Fimin dillere pelesenk olmuş tümcesi ise “May the Force Be With You” yani “Güç seninle olsun”. Bol şans ve genel selamlaşma anlamları gibi kullanımları olan tümce, İngilizce bir kelime oyunu içeriyor.

May the 4th Be With You Nereden Geliyor?

4 Mayıs’ın İngilizcesi, May the 4th ya da May the Fourth. Dikkat ederseniz May the Fourth ifadesinin May the Force ile ses açısından çok benzeştiğini fark edebilirsiniz. İşte bu sebeple 4 Mayıs her sene, herhangi bir resmiyeti bulunmamasına karşılık Dünya Star Wars Günü olarak anılıyor.

star wars günü

Star Wars Günü’nün Tarihçesi

May the 4th tümcesinin ilk kullanımının kökeni oldukça ilginç ve siyasi bir temele dayanıyor. İngiltere’nin Demir Leydi lakabıyla tanınan başbakanı Margaret Thatcher. Margaret Thatcher, ilk defa 4 Mayıs 1979 günü Birleşik Krallık’ın başbakanı olarak seçilmişti. Thatcher’ın mensubu olduğu Muhafazakar Parti, yeni başbakanlarını The London Evening News gazetesine verdikleri bir ilanla tebrik etmişlerdi. İlanda ise “May he Fourth Be With You, Maggie, Congratulations.” (Tebrikler, Maggie, güç seninle olsun) yazıyordu.

Bu referans zamanla benimsendi ve tarihte çeşitli şekillerde kendine yer buldu. Zaman içinde Star Wars’un yaratıcısı olan George Lucas’ın kurduğu LucasArts ve Star Wars evrenininin yeni sahibi Disney de bu konsepti benimsedi. Öyle ki, tüm Star Wars filmleri 4 Mayıs’ta Disney Plus üzerinden izlenebiliyor olacak.

Hakkında Ezgi Çetin

Ezgi Çetin bağımsız bir oyun geliştirici ve Savebutonu yazarıdır. 29 yaşında ve bir kedi annesidir. En sevdiği oyun Tetris.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir