Anasayfa > Blog > Oyunlarda Nerf Ne Demek? (LoL)

Oyunlarda Nerf Ne Demek? (LoL)

League of Legends (LoL) başta olmak üzere birçok oyunda kullanılan nerf terimi ne demek, bu kelime ne anlamlarda kullanılır?

Oyunlar günden güne daha da popülerleştiği için kendi içinde kaçınılmaz olarak bir jargon oluşturuyorlar. Bu jargon, neredeyse bütün oyunlarda karşımıza çıkan GG, WP gibi terimleri içerse de bazı türdeki oyunlar kendilerine özel terimleri türetiyorlar. Bazı terimler ise belli başlı oyunlarda sıklıkla karşımıza çıkabiliyor.

Sıklıkla kullanılan LoL terimleri arasında karşımıza çıkan nerf de bunlardan bir tanesi. Özellikle League of Legends gibi güç dengeleri sıklıkla değişen oyunlarda karşımıza çıkan, birçok farklı oyunda da görebileceğimiz bu kelimenin ne demek olduğunu detaylıca anlattık.

Nerf Ne Demek?

  • Nerf, güç dengelerinin değiştiği oyunlarda belli karakterlerin, eşyaların, yeteneklerin veya herhangi bir ögenin zayıflatılması, güçsüzleştirilmesi demektir.

Nerf Yemek Ne Demek?

  • Karakter, eşya, silah gibi herhangi bir oyun ögesinin nerf yemesi, o ögenin zayıflatılması anlamına gelir.

Nerf Nedir? (Detaylı)

Nerf, genelde oyundaki dengeleri bozan, olması gerekenden daha güçlü ögelere geliyor. Buna bir örnek vermemiz gerekirse League of Legends’ta bütün oyun dengesini bozan, olması gerekenden çok daha güçlü bir şampiyonun olduğunu düşünebiliriz. Oyunun geliştiricileri, doğal olarak bu karakteri nerfleyerek onun gücünü azaltmak, oyun zevkini de bu sayede artırmak isteyecektir.

Saldırı hasarı 70 olan bir karakterin saldırı hasarının 60’a düşürülmesi, çok temel bir zayıflatma örneğidir. Bir yeteneğin bekleme süresinin artırılması da gayet açık bir zayıflatmadır. LoL dışında bir oyundan örnek verecek olursak CS:GO’da bir silahın fiyatının artırılmasını veya hasarının azaltılmasını da bir zayıflatma örneği olarak gösterebiliriz. Bu durumların tamamı direkt olarak zayıflatma olmasa da ögelerin kullanışlılığını azalttığı için örnek olarak görülebilir.

Bu kelime, oyun geliştiricilerine çağrılar yaparken kullanılabiliyor. LoL oynayıp Riot’a seslenen bir oyuncu “Nerf X” diyorsa X’in çok güçlü olduğunu, oyundaki dengeleri bozan bir öge olduğunu düşünüyordur. Bu sebepten dolayı X’in zayıflatılması gerektiğine inanıyordur.

Buff Nedir?

Buff kelimesi ise zayıflatmanın tam tersini, yani bir ögeyi güçlendirmeyi ifade eder. Oyun geliştiricileri, çok güçsüz olduğuna kanaat getirdikleri ögeleri bufflayarak onları oyuna entegre etmeyi hedefler.

Meta durumu sürekli değişen LoL, VALORANT gibi rekabetçi oyunlarda sıklıkla gördüğümüz bu iki terimle genellikle yama notlarında karşılaşırız. Oyuncular, hangi karakterlerin güçlendirildiğini ve hangilerinin zayıflatıldığını görmek için güncellemeleri takip eder.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir Yorum

  1. Süpersin. Çok düzgün, basit ve anlaşılır bir tanım olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir