Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Teknoloji Devi NVIDIA’ya Milyonlarca Dolarlık Ceza

Teknoloji Devi NVIDIA’ya Milyonlarca Dolarlık Ceza

Ekran kartı üreticisi NVIDIA kripto para madenciliğinden kazandığı gelir oranlarında şeffaf bir politika yürütmedi. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu teknoloji devini 5,5 milyon dolarlık para cezasına çarptırdı.

Kripto madenciliği üzerinden büyük bir gelir artışı elde eden ve yatırımcılarına yeterli bilgi vermeyen NVIDIA cezayı ödemeyi kabul etti.

Komisyon NVIDIA’nın 2018 yılında elde ettiği ani gelir yükselmelerini tespit etti. Teknoloji devinin madenciliğinden elde ettiği gelire dair hissedarlara bilgi vermediği ortaya çıktı. SEC’e göre bu durum yatırımcıların verdiği kararlar üzerinde negatif etkiye yol açma riski taşıyor. Firmaların özellikle kripto dünyasından sağladıkları gelir artışlarını yatırımcılarıyla paylaşması gerekiyor.

Omniverse Ne Demek? Nvidia Omniverse Nedir?

SEC’in kripto para odaklı departmanını yürüten Kristina Littman “Hisse sahibi şirketler, finansal açıklamalarının ve raporlarının doğru, zamanında ve eksiksiz olarak bildirildiğinden emin olmalıdır” ifadelerini kullandı. 2018’in son çeyreğinde NVIDIA kripto madenciliği için sattığı ekran kartlarıyla büyük kazanç sağladı. Bu dönem dünyanın dört bir yanında grafik kartları kıtlığı yaşandı ve stok problemleri ortaya çıktı.

nvidia ceza

Borsa Komisyonu’nun raporuna göre yatırımcılar NVIDIA’nın finansal başarısı düzenli olarak soruşturmayı sürdürdü. Fakat teknoloji devi oyun odaklı ekran kartlarının satış başarısında kripto madenciliğinin varlığını belirtmekten çekindi. Hissedarlar şirketin gelirinin ne kadarlık bir oranının kripto ile ilgili olduğunu öğrense de NVIDIA’nın şeffaf davranmadığı ortaya çıktı.

Kripto para madenciliğinde ekran kartları diğer bileşenlerden çok daha etkili bir performans gösteriyor. Madenciler performans farkını tespit ettiğinden bu yana ekran kartlarındaki talep arttı. NVIDIA sadece kripto madenciliğine özel ürünler geliştirse de oyun odaklı modeller madenciler tarafından toplu olarak satın alınmaya devam ediyor.

Oyun dünyasının tepkisini toplayan bu durum elbette üreticilerin işine yarıyor. Oyuncular ekran kartı bulmakta zorluk çekerken üreticiler kripto dünyasından kar sağlamaya devam ediyor. SEC ise süreci sıkılaştırmak adına şirkete 5,5 milyon dolarlık para cezası kesti.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir