Anasayfa > İncelemeler > The Surge İnceleme: Souls Türü Bilim Kurguyla Buluşuyor

The Surge İnceleme: Souls Türü Bilim Kurguyla Buluşuyor

The Surge

The Surge, yenilikçi dövüş sistemi, başarılı karakter geliştirme süreci, geniş ekipman çeşitliliği sayesinde basit bir Souls klonu olmanın ötesinde bir deneyim sunuyor. Distopik bir dünyada metal bir savaşçıya dönüştüğünüz oyun, türünün nimetlerinden başarılı bir şekilde yararlansa da karışık seviye tasarımları yer yer deneyimi baltalayabiliyor.

8.3

The Surge inceleme dosyası ile souls benzeri türünün ilginç örneklerinden birini mercek altına alıyoruz. The Surge nasıl bir oyun, türün severleri hakkında ne düşünüyor?

The Surge, souls-like türünün tüm nimetlerini bünyesinde barındırıyor. Dark Souls, Bloodborne ya da Nioh‘ta gördüklerimizin üzerine eklemekten de geri kalmıyor. Oyuncuları kılıç sesleriyle yankılanan orta çağa götürmek yerine, yapay zekanın çıldırdığı, robotların isyan ettiği ve teknolojik eklentilere sahip insanların kafayı yediği bir yakın geleceğe davet ediyor.

  • Çıkış Tarihi: 16 Mayıs 2017
  • Geliştirici: Deck13
  • Yayıncı: Focus Home Interactive
  • Platformlar: PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One

Dark Souls ile beraber alıştığımız yüksek zorluk, riskli mücadele sistemi, güvenli noktaların azlığı ve ödüllendirici savaşlar The Surge’de de bolca karşımıza çıkıyor. Deck13’ün geliştirdiği yapım iyi bir souls benzeri oyun olmaktan geri kalmazken, bilim kurgu dünyasının nimetlerinden de yararlanıyor.

Souls Like Nedir? Bu Tür Neden Popüler Oldu?

Hikaye

Yakın gelecekte insanlık CREO adındaki bir şirketin teknolojik ilerlemeleri sayesinde büyük oranda gelişmiş ve dünya kaynakları tükenecek bir noktaya gelmiştir. Bu süreçte teknolojiyi son umut olarak kullanan insanoğlu, CREO gibi teknoloji devlerinin sunduğu hizmetlerden de yararlanmaktadır. Bu hizmetler arasında beyaz eşyadan insan vücudunu tamamen kaplayan zırhlar, muazzam büyüklükte iş makinelerinden savaş robotlarına kadar pek çok farklı birim yer alır.

the surge inceleme

Ekolojik yok oluşun oldukça yakın olduğu dünyada, CREO’nun merkez noktalarından birinde sebebi bilinmeyen bir felaket meydana gelir. İşe başladığı ilk gün bu felakete uyanan ve normalde ayaklarını kullanamayan ana karakter Warren, kendisini metal zırhları kuşanmış bir halde, dev bir enkazın ortasında bulur. Artık vücudunun alt kısmını kullanabilen genç adam, teknoloji devi şirketin sırlar ve tehlikelerle dolu olduğu üretim ve araştırma merkezlerinde CREO’nun asıl amacının ne olduğunu anlamaya çalışır.

Gölgelerin İçinden Gelen İntikamcı: Aragami 2 İnceleme Dosyası

Bu süreçte Warren’in karşısına çıldırmış yapay zekalar, aklını kaybetmiş insanlar ve hareket eden her şeyi öldürmeye programlanan savaş makineleri çıkar. Diğer yandan insanlığın kendi sonunu teknoloji aracılığıyla nasıl getirdiği oyuncuya ses kayıtları, arka planda oynayan videolar ve diğer karakterler üzerinden anlatılır.

Oynanış

Souls türünde görmeye alıştığımız nefis dövüş sistemi The Surge’de de karşımıza çıkıyor. Riskin üst seviyede olduğu, verilen ve alınan her hasarın sağlam bir şekilde hissedildiği ve oyuncunun gerçekten odaklanmasını hedefleyen mücadeleler, çeşitli yeniliklerle beraber çok daha keyifli bir hale geliyor.

Fallout V.A.T.S. sistemine benzeyen bir sistem de oyunda kendine yer buluyor. Oyuncular düşmanın kafa, vücut, sağ kol, sol kol, sağ bacak ve sol bacak olarak altıya bölünen bölgelerinden dilediğine saldırabiliyor, böylece buradaki zırhların yere düşmesini sağlayabiliyor. Yere düşen zırhlar ise doğrudan alınamasa da şematikler sayesinde daha sonra üretilebilir hale geliyor.

Yüksek riskin yüksek ödül anlamına geldiği oyunda düşmanın vücudunun çeşitli bölgeleri zırhsız kısımlara rağmen daha zayıf oluyor. Oyuncu bu noktalara saldırdığında düşmanı daha kolay bir şekilde etkisiz hale getiriyor. Fakat bu durumda oyuncu düşmandan herhangi bir zırh şematiğini alamıyor.

  • Tech Scrap, Dark Souls serisinde toplanan ruhlar gibi karakterin seviye atlamasını sağlıyor.
  • Oyuncu düşmanların zırhlı bölgelerine saldırıp infaz ederse oyun oyuncuyu o zırhın yapım şematiğiyle ödüllendiriyor.

Can, dayanıklılık ve enerjin barlarının yer aldığı yapımda birçok farklı karakter tasarımı yapmak mümkün. Saldırı hızı yüksek olan fakat düşük hasar veren silahlar kuşanabilir, hafif zırhlar giyerek çevik bir savaş makinesi olabilirsiniz.

Diğer yandan boss düşmanı yok ettikten sonra saldırı hızından ödün vererek elde ettiğiniz dev silahla ağır hasar çıkarabilirsiniz. Böylece etkisiz hale gelen düşmanlardan kazanılan Tech Scrap adındaki objelerle genel özelliklerinizi artırmak da mümkün hale gelecektir.

Bol Zırh, Bol Silah, Bol Düşman

the surge inceleme

Oyunda Goliath, Sentinel ve Operator olmak üzere üç ekipman sınıfı bulunuyor. Kendi içlerinde farklı zırh setleri barındıran üç sınıfla beraber oyunda toplamda 24 adet zırh yer alıyor. Zırhın tüm parçalarını kuşanmanız halinde çeşitli bonuslar aktif hale geliyor.

The Surge silah çeşitliliği konusunda da sınavı geçiyor. Onlarca silahın bulunduğu oyunda her ekipman 4 seviyelik bir geliştirme sürecine sahip. Düşmanları etkisiz hale getirerek elde ettiğiniz materyallerle silah ve zırhınızın seviyesini artırabilir, vereceğiniz hasarı büyük oranda geliştirebilirsiniz.

Farklı çeşit drone robotlar düşmanı aleve verebiliyor, ışın atarak tekil hasar çıkarabiliyor ya da haritada açılmayan kapıların açılmasını sağlıyor. Oyuncu zırhına çeşitli implantlar takarak canını, enerjisini, dayanıklılığını ya da drone robotlarn verdiği hasarı artırabiliyor. Zırha rün takma mantığıyla işleyen bu sistemde onlarca farklı implant yer alıyor. Bunlardan bazıları can iksiri görevi görürken bazıları da düşmanın canını ve stabilitesini gösteriyor. Sonuç olarak The Surge, karakter gelişimi konusunda esnek, kolayca öğrenilebilen fakat temelinde basit bir sistem sunuyor.

The Surge İnceleme: Sonuç

The Surge emsali olan oyunlar gibi oyuncunun elinden kasıtlı olarak tutmayan bir yapıya sahip. Oyun, dövüş mekanikleri, ekipman ve silah çeşitliliği ve kendisini ciddiye alan hikayesiyle sağlam bir souls deneyimi sunuyor.

Deck13’ün imzasını attığı yapım, hem türe giriş yapmak isteyen hem de türden halihazırda zevk alan oyuncular için ideal bir seçim olacaktır.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir