Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Whatsapp Bitecek mi? Yerine Ne Geçecek?

Whatsapp Bitecek mi? Yerine Ne Geçecek?

Whatsapp’ın getirdiği son sözleşme dolayısıyla diğer uygulamaların kullanımında büyük bir artış var. Peki, Whatsapp bitecek mi?

Öncelikle çok kısa bir haliyle Whatsapp’in bizlere son onaylattığı yeni kullanım şartlarının ne olduğunu anlamamız lazım. Whatsapp yeni gizlilik sözleşmesinde imzaladığımız kadarıyla 8 Şubat itibariyle verilerimizi Facebook ile paylaşacak. Her ne kadar Whatsapp bir Facebook markası olsa da, şimdiye kadar firma açık sözlülükle veri paylaşmadığını söylüyordu. Bu veriler üçüncü kaynaklarla paylaşılmayacak olsa da, Facebook altyapısında reklamlarda kullanılacağını düşünmek pek de yanlış olmaz.

Whatsapp Kalın Yazma Nasıl Yapılır?

Whatsapp şimdiye kadar herhangi bir gelir modeli olmadan devam etmişti. Hatta bu da sürekli olarak uygulama içi reklamlarla karşılaşabileceğimiz dedikodularının çıkmalarına neden olmuştu. Başlarda sorun olmasa da eminiz ki bütün dünyanın kullandığı bu uygulama getirisi olmayan haliyle, büyük bir masraf kaynağıdır. Gerek çalışanlarıyla, gerekse sunucu giderleriyle masrafı oldukça yüksek. Şirketin bu hamlesini bahsettiğimiz yönleriyle anlamak hiç de zor değil. Yine de veri gizliliğinin çok önemli bir konu olduğunu ve SaveButonu olarak bunu kınadığımızı belirtelim.

Bunun basında ve kullanıcılar arasında da konuşulan bir konu haline gelmesiyle insanlar çeşitli uygulamaları tercih etmeye başladılar. Elon Musk Signal’i tavsiye etti, İletişim Başkanlığı BiP ve Dedi gibi yerli girişimlerin de bulunduğundan bahsetti. Peki, bu gelişmeler ışığında Whatsapp’in sonu geldi diyebilir miyiz?

whatsapp sözleşmesi

Whatsapp Bitti mi?

Uygulamanın hatalar kadar, başarılarından da bahsetmek lazım. SMS’in devrinin Whatsapp’ın hayatlarımızdaki yerini sağlamlaştırmasıyla kapandığı bir gerçek. Bugün pek çok sınıf, aile ve arkadaş grupları iletişimlerini Whatsapp üzerinden sağlıyor. Esnaflar sipariş hatlarına bir şekilde Whatsapp’ı dahil ediyor. Uygulama gerçekten de iletişim alanında çok güçlü. Bildiğiniz gibi “telefonlarımızı bizi dinliyor mu?” sorusu Google markasının ürünleri için de hep sorulan bir soru. Verilerimizin reklam amaçlı kullanıldığını neredeyse hepimiz kabullenmiş durumdayız. Bu Google ürünlerini kullanmamamız için bir sebep oluşturuyor mu?

Ayrıca Whatsapp’ın bitmesi için diğer uygulamaların da Whatsapp kadar ve hatta daha çok kullanılması gerekiyor. Ayrıca daha kullanışlı olmaları da lazım. Çünkü şu an rakip olarak gösterilen pek çok mesajlaşma uygulaması için yine veri gizliliği sorunlarından bahsediliyor ve ayrıca kullanıcılarına reklam gösteriyorlar. Diğer bir yandan elbette kullanım alışkanlıklarımızı değiştirecek devrim gibi yenilikler sunabildiklerini de pek söyleyemeyiz. Telegram’ın bu noktada kritik bir rakip olduğunu da belirtelim. Eğer Whatsapp’ı bitirecekse Telegram’ın bitireceğini söyleyebiliriz. Fakat doğru zaman bu içerisinde bulunduğumuz günler mi? Pek değil. Peki neden bitmiyor?

Çünkü şu an geçeceğimiz herhangi bir uygulamayı, çevremizde iletişim kurmamız gereken pek çok insan kullanmıyor. Eğer Whatsapp bitecekse, öncelikle kullanacağımız diğer uygulamada bulmak istediğimiz her insanı bulabiliyor olmalıyız. Bu zamanla yaşanabilecek bir durum evet ama bu kadar çabuk yaşanması da ihtimal dahilinde değil. Bugün hepimiz Signal, BiP ve Telegram gibi uygulamaları tercih etmeye başlarsak dahi, bir yandan da Whatsapp’ı silmemiş olacağız ve günün sonunda muhtemelen daha çok kullandığımız uygulama o olacak.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir Yorum

  1. bence whatsapp bitmedi hala ya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir