Anasayfa > İncelemeler > Winter Survival Erken Erişim İnceleme

Winter Survival Erken Erişim İnceleme

Winter Survival erken erişim inceleme dosyamızda Drago Entertainment imzalı Winter Survival’ı mercek altına alıyoruz. Henüz erken erişim sürecindeki hayatta kalma oyunu, türün benzerlerinde görmediğimiz eşsiz bir “akıl sağlığı” mekaniğiyle öne çıkıyor.

Her ne kadar eşsiz yanlara sahip olsa da Winter Survival’ın türün en iyi örneklerinden alması gereken bazı temel dersler var. Gelin, acımasız yapısıyla dikkat çeken kış temalı hayatta kalma oyununu inceleyelim.

Vampire Hunters İnceleme: Yeni Bağımlılığınızla Tanışın

Erken erişim sürecindeki bir oyunu incelerken ikilemlere düşmemek elde değil. Bir yandan çok daha iyi bir hale gelecek oyun potansiyelini görüyor, diğer yandan halihazırdaki yapımı tüm yanlarıyla ölçmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz.

SaveButonu olarak çoğu zaman ikinci tarafa doğru seyrediyor, salt potansiyel uğruna olumlu bir resim çizmekten kaçınıyoruz. Özellikle oyun fiyatlarının idrak edilmesi güç seviyelere ulaştığı bu dönemde tam sürüm ya da erken erişim demeden, “eldeki ürünün vadettiği nedir?” sorusuna odaklanıyoruz.

Winter Survival İnceleme

winter survival inceleme

Konu Winter Survival ise ne yazık ki bu sorunun cevabı iç açıcı değil. Her ne kadar ilgi çeken yönleri olsa da Winter Survival, hayatta kalma türünün kaçınması gereken önemli bir tuzaktan ne yazık ki kaçamıyor. Çünkü Winter Survival’da hayatta kalma döngüsü adil hissettirmeyecek düzeyde zorlayıcı.

Burada gerçekçiliğe yaklaşan hayatta kalma mekanikleri varmış gibi görünebilir. Ancak karakterinizi gerçekten hayatta tutmak tam anlamıyla bir iş. Türün en sevilen örneği olan The Long Dark’dakinin aksine, Winter Survival’da hayatta kalmaya dair yapacağınız şeylerin büyük bir kısmı sıkıcı ve yorucu. Çünkü oyun sizi zorluklarla sınamak yerine doğrudan başarısız olmanızı istiyor.

İddialı ve Yetersiz

Oyunun adaletsiz zorlayıcılığını fark etmeniz biraz zaman alacak. Çünkü Winter Survival yüksek prodüksiyon değerlerine sahip bir giriş sekansına sahip.

Birçok AAA düzey oyunda sıklıkla gördüğümüz bir açılışla başlıyoruz oyuna. Winter Survival ilgi çekici bir oyun açılışı neredeyse her unsura sahip. Ancak oynanış deneyimi açılış sekansının neredeyse hemen ardından bayır aşağı seyrediyor.

Winter Survival “kış gezisi kabusa döner” konseptinin altından kalkmak için neredeyse her şeyi deniyor. Özellikle oyuncuyu zorlamayı hedef alan yapısı sizi sürekli kurtlarla savaştığınız, yavaş animasyonlarla mücadele ettiğiniz bir döngüye hapsediyor.

Winter Survival’ın yapmayı denediği şeyler arasında gözle görülür sonuçları olmayan bir diyalog sistemi ve nadir anlarda da olsa etkilemeyi başaran bir akıl sağlığı mekaniği de var.

Winter Survival ve Akıl Sağlığı Sistemi

Winter Survival iyi bir hayatta kalma oyunu değil. Ancak kesinlikle iyi bir gerilim oyunu olmaya aday. Bunun ardındaki pek çok sebepten biri de aslında Winter Survival’ın korku unsurlarına ağırlık vermesinde yatıyor. Geliştiricinin bu oyun tasarımı tercihi oyun için belki de en doğru kararlardan biri olmuş.

Bu mekanik sayesinde karakter susuz kaldığında telsizden sesler duymaya başlayabiliyor. Ya da akıl sağlığını %100 kaybettiğiniz noktada karakter bir tavşanı kurt ile karıştırabiliyor. Bir başka senaryoda karakterin tüm görüşü kayboluyor ya da çevrenin coğrafi yapısı gözleri önünde anbean değişiyor.

Hayatta kalma uğruna yapacağınız aksiyonlar ise karakterinizin akıl sağlığının yerine gelmesini sağlıyor. Bu noktada akıl sağlığı sisteminin Winter Survival’ın belki de şans vermeye değer yegane yönü olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun deneyiminizi zorlaştıran ve karakteriniz yaşam mücadelesini kaybedene dek aktif olan bu zorluklar Winter Survival’ı türün diğer örneklerinden ayırıyor.

Delirmenizle beraber yitirdiğiniz bazı temel bilişsel yetilerinizi tekrar kazanmak için oyun içerisinde bazı iddiaların da üstesinden gelmeniz gerekiyor. Tüm bu mekanikler Winter Survival’a bir şans vermek için güçlü argümanlara dönüşüyor. Ancak bu sistem ne kadar etkileyici olsa da oyunun tüm sicilini temizlemek için yeterli değil.

Eşsiz Yönlerine Rağmen…

winter survival inceleme

Winter Survival’in eşsiz yönlerine rağmen kronik birtakım problemleri var. Bu tür problemlere türün belki de en sevilen örneği olan The Long Dark’da rastlamak mümkün değil.

The Long Dark’da dinlenmek, beslenmek ateş yakmak ya da soğuktan korunmak için bir kulübe bulmak hem zorlayıcı hem de oldukça keyifli. The Long Dark temel hayatta kalma döngüsü üzerine bir de keşif hissi eklerken, Winter Survival tüm hayatta kalma eylemlerinin sıkıcı hissettirdiği bir döngüye sahip.

Daha düzgün bir inşa sisteminden fayda sağlamak için bile Adaptasyon Seviyesi’ni 8.seviyeye çıkarmanız gerek. Bu süreçte karakterin sık aralıklarla beslenmesi ve akıl sağlığının korunmasını gerekiyor. Dolayısıyla bu dengesiz, talepkar ve yorucu döngü içerisinde Winter Survival’a alışmak bir hayli güç.

Winter Survival Erken Erişim İnceleme – Son Söz

Winter Survival yenilikçi akıl sağlığı sistemi ve yüksek prodüksiyon değerleriyle donatılmış hikaye moduyla sizi şaşırtabilir. Ancak acımasız yapısı, dengesiz temel hayatta kalma döngüsü, ve erken erişim kaynaklı bazı sorunları sebebiyle satın almadan önce biraz beklemekte fayda var.

Doğru geliştirme adımlarıyla Winter Survival hayatta kalma türünün en iddialı örneklerinden biri haline gelmeye aday. Ancak şu an bu potansiyele heyecanlanmak için çok erken. Türün hayranları yola diğerleriyle devam edebilir.

Olumlu

  • Yüksek prodüksiyon seviyesi
  • Başarılı ses ve arayüz tasarımı
  • Şahane görsellik
  • Türün diğer örneklerinde sık görmediğimiz yenilikçi “akıl sağlığı” sistemi

Olumsuz

  • Hayatta kalmak için yapacağınız neredeyse her eylem yorucu hissettiriyor
  • Dövüş sistemi zor ve animasyonların cilasızlığı oyunu katlanılmaz kılıyor
  • Adil hissettirmeyecek düzeyde acımasız bir yapıya sahip

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir