Anasayfa > Sanat Haberleri > Netflix Sansür Olayında RTÜK, AKP ve Netflix’ten Açıklamalar Geldi

Netflix Sansür Olayında RTÜK, AKP ve Netflix’ten Açıklamalar Geldi

Son günlerin gündemi en çok meşgul eden konusu, RTÜK ve Netflix arasındaki sansür polemiği. Netflix’in yeni yerli dizi projesinin ilk set gününde rafa kaldırılması üzerine yetkililer bazı açıklamalarda bulundu.

Netflix ve RTÜK arasındaki polemiğin detaylarını öğrenmek isteyenleri şöyle alalım ve yavaştan konuya girelim.

İptal Edilen Dizinin Senaristinden Açıklama

“Şimdiki Aklım Olsaydı” adındaki Netflix yerli dizisinin senaryosunda bulunan eşcinsel çiftin, (bazı haberlerde polemiği doğuranın eşcinsel çiftin sevişme sahnesi olduğu söyleniyor) RTÜK tarafından senaryodan çıkartılmak istenmesinin üzerine Netflix diziyi iptal kararı almıştı. Tüm ekibe 8 günlük ödeneklerini yapan Netflix’ten konuya ilişkin bir açıklama gelmese de projenin senaristi Ece Yörenç, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yörenç, senaryodaki eşcinsel karakter yüzünden dizinin iptal edildiğini ve bu durumun ilerisi için çok korkunç olduğunu söyledi. Eşcinsel ilişki sahnesini yalanlayan Yörenç, senaryoda fiziksel hiçbir durum olmamasına rağmen çekimlere izin verilmediğini belirtti ve Netflix’in bu kararının diğer projelerine gelebilecek olası sansür kararlarının önüne geçme isteği ve şirket prensibi olduğunu düşündüğünü söyledi.

şimdiki-aklım-olsaydı

İsmini Vermek İstemeyen RTÜK Yetkilisi Netflix Hakkında Konuştu

RTÜK’ün ismini paylaşmak istemeyen bir yetkilisi, Netflix’in bu tavrının pazarlama politikası olduğunu öne sürdü. Her ne kadar Aşk 101’deki karakterin eşcinsel olduğu iddiası AK Parti genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü Mahir Ünal tarafından doğrulanmış olsa da, anonim yetkili bu “asılsız” iddianın Netflix tarafından Aşk 101’in reklamı için ortaya atıldığını iddia etti.

Aynı yetkili “Şimdiki Aklım Olsaydı” dizisinin iptal edilme sebebinin RTÜK olmayabileceğini, imkan yetersizliği gibi sebeplerle iptal edilmiş olabileceğini söyledi. Suçu RTÜK’e atarak “dikkati başka yere çektiklerini” ifade etti.

netflix

Mahir Ünal, Netflix ve RTÜK Polemiği Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Gazeteci Cüneyt Özdemir, RTÜK tarafından sansürlenmek istenen 40’tan fazla (bunların arasında La Casa de Papel gibi popüler yapımlar da olmak üzere) içerik olması ve Netflix’in Türkiye’den çekilme isteği ile ilgili birçok iddiada bulundu. Mahir Ünal, bu iddialara RTÜK’ün toplum hassasiyetlerini savunduğu ve yapımcıların da bu konuda anlayışlı davrandığını söyleyerek yanıt verdi. Aynı zamanda bazı kesimleri “Netflix’ten çok Netflix’ci” olmakla suçladı. Mahir Ünal, Netflix’in yaptığı her şeyi doğru bulmuyor olabileceklerinin neden bu kadar tepki çektiğini anlamadığını belirtti.

rtük

Yine Cüneyt Özdemir’in ortaya attığı Netflix’in Türkiye’den çekilme ihtimalinin iddiasına, Mahir Ünal Twitter üzerinden cevap verdi:

GÜNCELLEME

Netflix Açıklama Yaptı

açıklama

Netflix, Türkiye’den çekilmeyeceğini resmi olarak açıkladı. Netflix, yapım aşamasındaki projeler için heyecanlı olduklarını belirtti. Yapım aşamasındaki projelerin iptal edildiği iddialarını böylece yalanlamış oldu.

Hakkında Berfin ERGİN

Az şey bilip çok şey söyleyen bir sinema tutkunu.

2 Yorumlar

  1. Ahahahahaha desene iki taraf da tepki çekmekten korkuyor

  2. Olsun bizim rtük tarafından denetlenen dizilerimiz var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir