Anasayfa > Sanat Haberleri > Netflix Yapımı Yerli Diziye RTÜK Müdahalesi!

Netflix Yapımı Yerli Diziye RTÜK Müdahalesi!

Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen alternatif medya platformu Netflix, RTÜK denetimine takılıp Aşk 101’i sansürlü yayınlamıştı. Şimdi ise, yeni yerli Netflix projesi Şimdiki Aklım Olsaydı’nin RTÜK denetimine takıldığı iddiaları gündemde. Peki bu haberlerin gerçeklik payı nedir?

Netflix RTÜK Tartışması

Netflix’in Yeni Yapımları

Ülkemizde Hakan: Muhafız ile başlayan yerli yapım macerasını Atiye, Aşk 101, Yarına Tek Bilet ve Exatlon Challenge ile devam ettiren Netflix, geçtiğimiz mart ayında yaptığı etkinlikte yeni yerli projelerinden de bahsetmişti. Bunların arasında “Fatma“, “Şimdiki Aklım Olsaydı” ve “Sıcak Kafa” adında üç yeni yerli dizi projesi vardı.

Zero | Netflix Resmi Sitesi

Netflix ve Sansür Olayları

Geçtiğimiz günlerde alınan karara göre Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi alternatif medya platformları RTÜK denetimi altına girdi. Bu denetim sonrası alınan ilk karar, “Designated Survivor”dizisinin ikinci sezon yedinci bölümünün FETÖ’den bahsedildiği gerekçesiyle yayından kaldırılmasıydı. Dünyanın geri kalanında bölüm kullanıcılar tarafından görüntülenebilirken ülkemizde ilgili bölüm kaldırıldı.

Netflix’in üçüncü yerli dizi projesi olan Aşk 101 yayınlanmadan önce dizideki Osman adlı karakterin eşcinsel olduğu dedikoduları etrafta dolaşıyordu ancak hiçbir kaynak tarafından doğrulanmamıştı. Bu dedikoduların üstüne Netflix’e yağan tepkiler ve “Adam ol Netflix” haykırışları sonucu olsa gerek, RTÜK başkanı konuya ilişkin yaptığı açıklamanın ardından yayınlanan dizide, bu karakterin eşcinsel olduğuna dair hiçbir şey göremedik. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Mahir Ünal’ın, gazeteci Cüneyt Özdemir ile yaptığı röportaj sonucu, RTÜK’ün Aşk 101 sansürü doğrulanmış oldu.

Aşk 101'in Osman'ı Selahattin Paşalı kimdir, kaç yaşında, nereli ...

“Şimdiki Aklım Olsaydı” İptal mi Edildi?

Mart ayında duyurulan kadrosunda Özge Özpirinçci, Burak Yamantürk, Birkan Sokullu, Elifcan Ongurlar, Ümit Erlim, Selçuk Borak, Ahmet Rıfat Şungar ve Mustafa Avkıran gibi isimlerin olduğu, Ay Yapım dizisi Şimdiki Aklım Olsaydı’nın yönetmenliğini Çağan Irmak ve Umut Aral üstlenirken senarist koltuğunda ise Ece Yörenç oturacak. Ya da oturacaktı…

Habertürk yazarı Fatih Altaylı’nın bu sabah yayınladığı köşe yazısına göre RTÜK, dizideki gay karakterlerin varlığından rahatsız olup bu karakterlerin senaryodan çıkarılmasını talep etmiş. Netflix ve dizinin yapım ekibi projenin çöpe gitmemesi için karakterlerin senaryodan çıkarılması konusunda fikir birliğine varmış ancak ilk set gününde Netflix, diziyi iptal etme kararı alıyor. Şirket, dizi iptal edilse de oyuncular ve yapım ekibinin birkaç bölümlük ücretini alacağını duyuruyor.

Tv100’ün haberine göre ise, dizinin iptal kararını getiren unsur, gay çiftin sevişme sahnesi.

Haber yayınlanalı saatler olmasına rağmen Netflix, RTÜK ve Ay Yapım’dan iptal kararına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

Netflix, Türkiye’den Çekiliyor mu?

Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Twitter paylaşımına göre, Netflix sansüre karşı sert bir duruş sergilemiş:

Netflix’in Türkiye’den çekileceği haberi de henüz hiçbir yetkili tarafından doğrulanmadığı için şimdilik Cüneyt Özdemir’in iddiasından öteye gitmiyor.

Planlanan Diğer Projelere Ne Olacak?

Popüler yayın platformu, mart ayında düzenlediği etkinliğinde Şimdiki Aklım Olsaydı’nın yanında iki farklı dizi ve Atiye’nin üçüncü sezonunun da yolda olduğunu açıklamıştı. Son gelişmelerden sonra bu projelerin de akıbeti merak konusu. Henüz bir açıklama yapılmadı ancak Netflix’in Türkiye’den çekilme kararı gerçek ise yeni projeler de rafa kalkacak gibi gözüküyor.

Şu an bahsi geçen iddiaların hiçbirine, hiçbir yetkili tarafından bir açıklama getirilmediğini hatırlatıp sanatın sansürlenmediği günlere uyanmak dileğiyle hepinize iyi günler diliyoruz.

Hakkında Berfin ERGİN

Az şey bilip çok şey söyleyen bir sinema tutkunu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir