Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Starlink Hizmeti Ukrayna İçin Aktif Edildi

Starlink Hizmeti Ukrayna İçin Aktif Edildi

24 Şubat günü, Rusya’nın başta Donbas bölgesindekiler olmak üzere Ukrayna’nın pek çok şehrine askeri operasyonlar düzenlemesiyle başlayan Ukrayna-Rusya savaşında, Ukrayna tarafına en büyük yardımlardan biri SpaceX CEO’su Elon Musk’tan geldi. Elon Musk, Starlink hizmetinin Ukrayna kapsamında aktif edildiğini açıkladı.

Arma 3 Görüntüleri Ukrayna-Rusya Savaşına Ait Sanıldı

Devletlerarası hukuku çiğneyerek Ukrayna‘ya 2014 yılında başlattığı işgali devam ettiren Rusya Federasyonu‘na karşı uluslararası toplum tarafından yapılan yoğun baskının da etkisiyle Ukrayna tarafına somut yardımlar art arda geliyor.

Ukraynalı Bakan, Starlink Hizmetinin Ukrayna İçin Aktif Edilmesini İstedi

SpaceX CEO’su Elon Musk, Ukraynalı bir yöneticinin Elon Musk‘ı etiketleyerek attığı tweet’e verdiği yanıtta ‘SpaceX Starlink’ projesinin Ukrayna için aktif edildiğini duyurdu. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, yaptığı paylaşımda, “Siz Mars’ı kolonize etmeye çalışırken, Rusya Ukrayna’yı işgal etmeye çalışıyor! Roketleriniz uzaydan başarılı bir şekilde dünyaya inerken, Rus roketleri Ukraynalı sivil halkın üzerine iniyor! Sizden Starlink istasyonlarınızı Ukrayna’ya sağlamanızı ve aklı başında Rusları (rus hükümetine karşı) ayağa kaldırmanızı talep ediyoruz.” ifadeleriyle Elon Musk‘tan yardım talep etti.

Elon Musk ise Mihaylo Fedorov’un paylaşımını “Starlink hizmeti şu anda Ukrayna’da aktif. Daha fazla ekipman yolda.” şekline yanıtladı.

Starlink uydularının aktif olmasının savaş sürecinde Ukrayna tarafı için büyük avantaj sağlaması bekleniyor. Özellikle mücadelenin Ukrayna yerleşimlerine taşınmasıyla altyapı ciddi zararlar görmekte. Ukrayna savunmasında kritik öneme haiz yöneticilerin, yetkililerin internete olabildiğine hızlı ve kesintisiz erişimi çok önemli. Dolayısıyla Starlink uydularının Ukrayna‘da aktif edilmesi son derece büyük bir avantaj sağlıyor.

Starlink Nedir?

Starlink‘i ‘uydu takım yıldızları aracılığıyla dünyanın aklınıza gelebilecek her yerinde yüksek hızda internet sağlayacak bir uydu takım yıldızı projesi’ şeklinde kısaca tanımlayabiliriz. 2019’dan bu yana binlerce SpaceX uydusu Starlink projesi için atmosfere fırlatılmış durumda. Starlink‘in 25 farklı ülkede 250 binden fazla kullanıcısı olduğu biliniyor.

Hakkında Emre Çakıcı

Kendimi bildim bileli oyun oynuyor, film izliyor, arada bir de kitap okuyorum. Naçizane yazdıkça hem bilgilendiriyorum hem kendimi geliştiriyorum. İlerde bu sektörde çalışmak birkaç hayalimden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir