Anasayfa > Sanat Haberleri > Ünlü Yönetmen Kim Ki Duk Hayatını Kaybetti

Ünlü Yönetmen Kim Ki Duk Hayatını Kaybetti

Ünlü Yönetmen Kim Ki Duk, Letonya’da koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sinema dünyası Güney Koreli yönetmeni kaybetmenin acısını yaşıyor. 

Güney Kore‘nin tartışmalı filmlere imza atmış ödüllü yönetmeni Kim Ki Duk, 59 yaşında koronavirüse yenik düşerek hayata gözlerini yumdu. Güney Kore‘de bir taşra kasabasında dünyaya gelen Kim, 14 yaşındayken okulu bırakıp fabrikada çalışmaya başladı. Daha sonra zorunlu askerlik görevini yapmak için orduya katıldı ve 5 yıl çavuş olarak devlete hizmet etti. Ordudan ayrıldıktan sonra sanat eğitimi almak için Fransa‘ya gitti ve bir kaç yıl Fransa‘da kendi resimlerini satarak geçindi. 1993’te ülkesine geri döndüğünde ilk film senaryosuyla katıldığı yarışmadan ödül aldı. Kim Ki Duk‘ un sinema serüveni diğer yönetmenlerinkinden farklıydı. Çünkü o, ne sinema eğitimi almış, ne de film sektöründe yetişme fırsatı bulabilmişti. Buna karşın şiddet eğilimli Kore gazisi bir babayla yaşamayı ve fakirliği tecrübe etmişti. Orduda bulunduğu süreç ise muhakkak hayata bakış açısını değiştiren etkenlerden biri olmuştu. Belki de bu yüzden filmlerinde şiddeti tüm gerçekliğiyle işlemiş, çok eleştirilmesine rağmen  kendine has anlatım tekniğini değiştirmemişti.

Venedik Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülü almasını sağlayan ‘Boş Ev‘ filminin fragmanı.

https://youtu.be/ivGhjcLmmjM

Filmlerini genelde toplum dışına itilmiş erkek karakter ve fahişe kadın rolleri üzerinden kurgulamış, hem kadın hem erkek şiddetini konu edinmişti. Öyle ki  Venedik Film Festivalinde ödül alan ‘Pieta’ filminde kullanılan yoğun şiddet sahneleri ve seçtiği kadın portreleri sebebiyle çok eleştiri almıştı.  Fedakar Kız, Boş Ev, Arirang ve Pieta dünyaca ünlü Cannes, Berlin, Venedik Film Festivallerinden ödül alan önemli filmlerindendir.

Bununla birlikte, ‘#Metoo‘ hareketi kapsamında ismi taciz ve tecavüz davalarına karışan Kim Ki Duk, suçlamalara direkt yanıt vermemiş ancak bir aktrise karşı kaybettiği davayı geçtiğimiz ay temyize sunmuştu.

Ünlü yönetmenin en çok eleştiri alan filmlerinden bir olan Pieta‘nın fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/E2sxbAZs8gY

Hakkında Ayşe Nur Alagöz

Bazen yazar, bazen yazmaz bir 46'lık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir