Anasayfa > Sanat Haberleri > Hayao Miyazaki Belgeseli Ücretsiz Erişime Açıldı

Hayao Miyazaki Belgeseli Ücretsiz Erişime Açıldı

Ünlü anime ustasının 10 yılını anlatan Hayao Miyazaki belgeseli ücretsiz erişime açıldı. Detaylar haberimizde.

Bu hafta 80. yaş gününü kutlayan anime sanatçısı Hayao Miyazaki‘nin hayatını anlatan belgesel sevenleri için ücretsiz erişime açıldı. 10 Years With Hayao Miyazaki isimli belgesel 4 bölümden oluşuyor. Belgeselde Türkçe altyazı seçeneği olması ise bizi ayrıca mutlu etti. Gelin belgesele gitmeden ustanın hayatına ve birkaç eserine birlikte bakalım.

Walt Disney ve Studio Ghibli ortak yapımı 9 ödül sahibi Howl’s Moving Castle (Yürüyen Şato) isimli anime Miyazaki’nin en önemli eserleri arasında yer alıyor.

Hayao Miyazaki’nin Hayatı

Hayatınızda hiç anime izlemediyseniz bile çocukluğumuzun çizgi dizisi Alplerin Kızı Heidi‘yi izlemişsinizdir. Heidi‘nin diğer çizgi dizilerden farklı bir atmosferi vardır. Dizide çok olağanüstü maceralar yaşanmaz . Dedesi ve çoban köpeği Joseph ile yaşayan küçük bir kızdır Heidi. Öyle süper kahraman falan değildir, dünyayı kötülerden kurtarmaz. Sabah kalkıp sütünü içer, sonra arkadaşı çoban Peter‘le dağlarda keçileri otlatır. Ama bunca sıradanlığın içinde bir duygu vardır ki bizi içine çeker. Çizer dağları öyle güzel resmetmiştir ve müzik hikayeyle öyle uyumlu ilerler ki sanki dağlarda gezen sizmişsiniz gibi içinize bir huzur dolar. Heidi köyden ayrılıp şehre teyzesiyle yaşamaya gittiğinde siz de en az onun kadar dağları özlersiniz. İşte hiç gitmediğiniz Alp Dağları’na özlem duymanızı sağlayan dağların çizeri Miyazaki‘dir. Ne yapar eder her çizdiği şeyle aranıza bir bağ örer.

Miyazaki, 1941 yılında Tokyo‘da dünyaya gelir. Ailesinin savaş uçakları için parça üreten Miyazaki Airplanes isimli bir şirketi vardır ve kendisi şirketin yöneticisidir. Ancak lisedeyken izlediği uzun metraj bir animasyon filmi ile kariyer planları tamamen değişir. Miyazaki artık çizgi roman çizeri olmaya karar vermiştir. Üniversite eğitimini uluslararası ilişkiler ve ekonomi üstüne almasına rağmen mezun olduktan hemen sonra bir animasyon şirketinde animatör olarak işe girer. Böylece esas serüveni başlamış olur. Animatör olarak çalışırken yönetmen Isao Takahata ile tanışır ve dünyaca ünlü pek çok anime üretecekleri Studio Ghibli‘yi kurarlar.

Pek çok manga, çizgi roman ve animasyona imza atan Miyazaki, eserleri ile Japonya’da gişe rekorları kırsa da 2002 yılında Oscar ödülünü kazanana kadar dünyada pek tanınan bir sanatçı değildir. Bu ödül ve sonrasında Ruhların Kaçışı filmi ile Berlin Film Festivalinden aldığı en iyi animasyon ödülü ile dünya çapında tanınan bir sanatçı haline gelir. Eserlerinin çoğunun metin yazarlığını kendisi yapan sanatçı, farklı yazarların kitaplarını da filmleştirmiştir. Miyazaki’nin animelerinde özgün hikaye ve çizimlerden sonra öne çıkan diğer bir unsur ise her film için özel olarak bestelenen müziklerdir. Örneğin Kiki’s Delivery Service filminde çalan müzikler devasa bir filarmoni orkestrasının eseridir.

10 Years With Hayao Miyazaki Belgeseli

Kaku Arakawa’nın yönetmenliğini yaptığı belgesel 2019 yılında 4 bölümlük kısa dizi olarak Japon televizyonlarında yayınlanmıştı. Belgeselin ilk bölümü Ponyo is Here (Ve Ponyo Gelir) Miyazaki’nin günlük rutini ve eserlerini yaratma sürecine odaklanıyor. Hayatının 50 yılından fazlasını anime sanatçılığına adamış ustanın hayatını anlatan Hayao Miyazaki belgeseli 10 Years With Hayao Miyazaki‘nin ilk bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden iyi seyirler.

Hakkında Ayşe Nur Alagöz

Bazen yazar, bazen yazmaz bir 46'lık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir